Cerkev sv. Agate

Edina cerkev, ki je v Sloveniji posvečena sv. Agati, sicilijanski deviški mučenki iz 3. stoletja po Kristusu, stoji na pokopališču v Dolskem.

Cerkev sv. Agate ob Zasavski cesti naj bi leta 1500 dala zgraditi grajska hči Agata kot pokopališko kapelo. Do danes je bila večkrat prezidana, temeljito je bila prenovljena na prelomu 19. in 20. stoletja. Danes je ob njej pokopališče s kapelami za soseske Dolsko, Laze in Senožeti.

 

 

.


Nadškof Stres posvetil tri nove bronaste zvonove

Na Helenino nedeljo, 19. avgusta 2012, ko obhajamo god farne zavetnice, je nadškof Stres posvetil tri nove bronaste zvonove pri pokopališki cerkvi sv. Agate. Zvonovi so posvečeni vstalemu Kristusu, sv. Agati in sv. Jerneju. Obnovljen pa je bil tudi mali zvon, ki bo odslej služil kot navček. Slovesnost se je pričela sredi vasi Dolsko pri kapelici Srca Jezusovega, kjer je nadškof blagoslovil obnovljen stari zvon, ki bo poslan na Madagaskar. Do cerkve sv. Agate so zvonove odpeljali na okrašenem vozu, z zapravljivčkom pa so se odpeljali tudi gostje. Sprevod so spremljali konjeniki, narodne noše, tamburaši, skavti, ministranti, pevci in številni farani.
»Čeprav bodo ti zvonovi večinoma pozvanjali žalostno, pa naj tokrat zapojejo veselo in slovesno,« je poudaril nadškof. Nadškof je blagoslovil tudi obnovitvena dela na cerkvi. Med mašo se je župnik vsem zahvalil za pomoč in podelil pisne zahvale in miniaturne pletene zvončke. Po maši so se iz zvonika že oglasili novi zvonovi. Vsi pa smo se zbrali v prijetnem druženju pred pastoralnim domom dr. Janeza Janeža.
                                                                 
Pavla Jemec, foto: Simon Zalar

Zvonenje navčka pri sveti Agati v Dolskem