Preskoči na vsebino


Oznanila za naslednjih štirinajst dni:

Lepo povabljeni k molitvi rožnega venca ob 18,30 uri preko računalnika  >>  Klik  <<

 

NAVODILA OB IZREDNIH RAZMERAH

Zaradi izrednih razmer, povezanih s coronavirusom COVID 19 se življenje naše župnije spet umirja bolj, kot bi si želeli. Želim se zahvaliti vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati pri osrednji slovesnosti Misijonske nedelje, ki naj bi jo naša župnija pripravila na jutrišnji dan. Hvala vsem, ki ste v to pripravo vložili veliko svojega časa in svojih moči. Še posebej se zahvaljujem in sem vesel, da je luč sveta zagledal prevod knjige o dr. Janezu Janežu, ki so jo napisali na Tajvanu v bolnici, v kateri je dr. Janez Janež deloval. Čestitke predsednici Društva dr. Janeza Janeža go. Miji Bokal in vsem, ki ste pri tem projektu sodelovali.

Žal je praznovanje Misijonske nedelje moralo odpasti. Vam je pa v Pastoralnem domu dr. Janeža poleg stalne Janeževe razstave (v njegovi spominski sobi) v dvorani zgoraj na ogled ponujena potujoča Misijonska razstava, ki jo je pripravilo Misijonsko središče Slovenije. V njej so na kratko predstavljeni vsi dosedanji slovenski misijonarji. Prav tako morete na razstavi občudovati slike nekdanjega misijonarja g. Lovrenca Štanta, motivi slik so iz Madagaskarja. Če bi jih želeli imeti, boste v ta namen prispevali za misijone malo večji znesek. Tudi nova knjiga o dr. Janežu vam bo tam na voljo in slikanica Veliki OKI, ki jo že poznate. Seveda bomo ogled organizirali v manjših skupinah (do deset), da bi tako upoštevali smernice NIJZ-ja in Slovenske škofovske konference. VAS PA PRI TEM SPOMNIM, DA JE ZA VSTOP V PROSTORE PASTORALNEGA DOMA KAKOR TUDI ZA VSTOP V CERKEV SV. HELENE VSAK SAM ODGOVOREN ZA ZAŠČITO PRED MOREBITNO OKUŽBO.

Sedaj so svete maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane, kot je zapisano v navodilih slovenskih škofov v času epidemije COVID 19. Bom pa sam zasebno vseeno maševal po namenih, ki so bili že oznanjeni in tistih, za katere smo se že dogovorili, da bi bili opravljeni na določen datum. Če bi kdo želel, da bi namen za sveto mašo prestavil na čas po koncu epidemije, naj mi to sporoči. Se pa tudi priporočam za še nove namene in darove za mašo, saj jih pri sv. Heleni nimam za vse dni, ki prihajajo. Pri Sv. Križu in v Vinjah imam sicer namenov dovolj, a maš sedaj tam ne bom opravljal, ampak jih bom opravljal pri sv. Heleni (morda ne le ob ponedeljkih, ampak tudi še kakšen drugi dan v tednu).

 

NAVODILA, KI SO JIH IZDALI SLOVENSKI ŠKOFJE, SO JASNA, PROSIM VAS, DA SE JIH DRŽITE. Med tednom vabljeni, da se mi v času, ko bi se sicer obhajala sveta maša, pridružite v cerkvi, kjer boste lahko prejeli sveto obhajilo in blagoslov. V ta namen bo pozvonilo z velikim zvonom. TAKO BOMO DOVOLILI JEZUSU, DA TUDI V TEH TEŽKIH ČASIH PO NAJSVETEJŠEM ZAKRAMENTU SAM GRADI NAŠE ŽUPNIJSKO OBČESTVO.

 

Prosimo usmiljenega Boga, da bi od nas odvrnil to nadlogo, ki se ji reče koronavirus COVID 19.

 

V nedeljo bom sv. obhajilo in blagoslov seveda podeljeval in to ob 7.30, ko se običajno obhaja sveta maša, in ob 11.30 – da bi tisti, ki boste ob 10h na TV SLO 1 spremljali mašo iz Mariborske stolnice, mogli priti v cerkev.

In kako bomo pristopali k obhajilu ob nedeljah?

  • pred stranskimi vrati cerkve Sv. Helene se boste razporedili v skupine po deset.
  • razkužite si roke in oddate telefonsko številko (zadošča, da jo odda en predstavnik družine). To telefonsko številko na listič napišite, še preden se odpravite od doma in jo oddajte v zato pripravljeno škatlo.
  • ob vstopu v cerkev je nabiralnik, v katerega oddate dar za misijone in si vzamete misijonski koledarček. Potem pokleknete in vstopite v svojo klop. Razdalja med vami naj bo vsaj 2-meterska.
  • skupaj bomo zmolili kesanje in očenaš, potem boste prejeli bhajilo in blagoslov in se skozi zakristijo napotili ven. Na prejem zakramenta se pripravljajte že zunaj.
  • potem se lahko posamič (ali v manjših skupinah) napotite tudi v Janežev dom ogledat razstavo in morda nakupit novo knjigo ali sliko misijonarja Lovra Štanta.
  • seveda morate na obrazu nositi masko ves čas in držati razdaljo dva metra.

Prosim, da se varnostnih ukrepov za preprečevanje okužb držite. Tako bomo mogli zagotoviti, da bo, čeprav v omejenem obsegu, bogoslužje v župniji potekalo nemoteno.

Kdor bi želel prejeti zakrament svete spovedi, naj mi to sporoči. Spovednico sem opremil s PVC folijo, tako je spovedovanje v njej možno. Zakrament krsta, ki bi ga podelil v nedeljo, pa bomo morali preložiti na čas po epidemiji.

Za prve petke bom bolnike lahko obhajal in jim podeljeval tudi zakramente spovedi in bolniškega maziljenja. VSEKAKOR PA MI SPOROČITE, če je bil kdo od teh bolnih okužen ali v stiku z bolnikom s korona-virusom. DO TISTEGA V TEM OBDOBJU ŽAL NE BOM MOGEL PRITI, SAJ NIMAM VAROVALNE OPREME PRED OKUŽBO. ČE GA SPREJMEJO V BOLNICO, NAJ SE OBRNE NA DUHOVNIKA BOLNIŠKE ŽUPNIJE, KI TO OPREMO IMA.

Prosim vas, da ste v tem času pozorni na vse najranljivejše člane našega farnega občestva in kraja, v katerem živimo. Omogočite jim spremljanje svetih maš in drugega verskega programa na radiu, televiziji ali na spletu. KONKRETNA LJUBEZEN JE ZNAMENJE PRAVE VERE, PO DOBRIH DELIH NAS BO GOSPOD JEZUS OB KONCU NAŠEGA ŽIVLJENJA TUDI PRESOJAL.

 

V tem tednu so počitnice ki so malo daljše. Spodbujam vas veroučenci, da mi POSREDUJETE ELEKTRONSKI NASLOV, KI GA UPORABLJATE, da bi vas mogel po krompirjevih počitnicah kontaktirati na daljavo. Elektronski naslov bo uporabljen samo za posredovanje in komunikacijo v veroučne namene. NA ŽUPNIJSKI SPLETNI STRANI SE BOMO PRIZADEVALI ZA ZANIMIV KATEHETSKI IN DUHOVNI PROGRAM, NA VAS PA JE, DA TE SPLETNE STRANI OBIŠČETE.

STARŠI, PROSIM VAS ZA SPODBUDO OTROK ŠE Z VAŠE STRANI.

                                                                                                                                                                                                                                     župnik Marko

 


Odlok Apostolske penitenciarije s katerim je popolni odpustek podaljšala na ves november

 Apostolska penitenciarija je izdala odlok, da se zaradi trenutnih razmer, ki so posledica pandemije COVID-19 popolni odpustek za verne rajne podaljša za ves mesec november, s prilagoditvijo dejanj in pogojev za zagotovitev varnosti vernikov.

Na Apostolsko penitenciarijo je prišlo veliko prošenj svetih pastirjev, ki so prosili, da bi se letos zaradi epidemije COVID-19 spremenila pobožna dejanja za dosego popolnih odpustkov za duše v vicah po predpisih Priročnika za odpustke (conc. 29, §1). Zato Apostolska penitenciarija po posebnem pooblastilu njegove svetosti papeža Frančiška z veseljem odreja in odloča, naj letos v izogib zbiranjem tam, kjer bodo prepovedani:

a)   popolni odpustek za vse, ki bodo obiskali pokopališče in molili za pokojne, čeprav samo v duhu, ki ga predpis določa samo za posamezne dneve od 1. do 8. novembra, se lahko prenese na druge dneve istega meseca vse do njegovega konca. Ti dnevi, ki jih posamezni verniki svobodno izberejo, so lahko med seboj tudi ločeni;

b)   popolni odpustek 2. novembra, določen ob obhajanju spomina na vse verne rajne za tiste, ki pobožno obiščejo cerkev ali kapelo in tam zmolijo očenaš in veroizpoved, se lahko prenese ne samo na prejšnjo ali naslednjo nedeljo ali na dan Vseh svetih, ampak tudi na drug dan meseca novembra po svobodni izbiri posameznih vernikov.

Ostareli, bolni in vsi tisti, ki iz resnih razlogov ne morejo oditi od doma, na primer zaradi omejitev, ki jih za čas pandemije naloži pristojna oblast, da bi preprečila, da bi se številni verniki zgrnili na svete kraje, bodo lahko prejeli popolni odpustek, če se bodo le duhovno združili z vsemi drugimi verniki, če bodo popolnoma nenavezani na greh in bodo imeli namen, da bodo, takoj ko bo mogoče, izvršili ostale tri običajne pogoje (zakramentalna spoved, evharistično obhajilo in molitev po namenu svetega očeta), pred podobo Jezusa ali blažene Device Marije zmolili pobožne molitve za pokojne, na primer hvalnice ali večernice iz molitvenega bogoslužja za pokojne, rožni venec ali rožni venec Božjega usmiljenja, druge molitve za pokojne, ki so ljudem najbolj pri srcu, ali se bodo zadržali v meditativnem branju enega od evangeljskih odlomkov, ki jih ponuja bogoslužje za pokojne, ali bodo opravili delo usmiljenja, ko bodo Bogu darovali bolečine in nevšečnosti svojega življenja.

Za lažje doseganje Božje milosti po pastoralni skrbi ta penitenciarija zelo prosi, da se vsi duhovniki, ki imajo primerna dovoljenja, s posebno velikodušnostjo ponudijo za obhajanje zakramenta sprave in delijo obhajilo bolnikom.

Kar zadeva duhovne pogoje za poln prejem odpustka spodbujamo, da si pomagate s pojasnili, ki so bila izdana v besedilu »O zakramentu sprave v sedanjem stanju pandemije«, ki ga je objavila ta Apostolska penitenciarija 19. marca 2020. Končno z namenom, da bi vse duše v vicah prejele pomoč prošnje vernikov, zlasti še Bogu všečno oltarno daritev (prim. Conc. Tr. Sess. XXV, decr. De Purgatorio), vse duhovnike močno vabimo, da na dan spomina vseh vernih rajnih trikrat darujejo sveto mašo po predpisu Apostolske konstitucije »Incruentum Altaris«, ki jo je izdal papež Benedikt XV., častitega spomina, 10. avgusta 1915.

Ta odlok velja za ves mesec november. Ne glede na kakršne koli nasprotne določbe.

V Rimu, s sedeža Apostolske penitenciarije, 22. oktobra 2020, na god sv. Janeza Pavla II.


 

BOLNIŠKA ŽUPNIJA SE ZAHVALJUJE

Pred enim tednom smo v Ljubljani pri Sv. Petru obhajali praznik Povišanja Sv. Križa, kateremu je posvečena kapela v Univerzitetnem kliničnem centru.

Tega lepega praznovanja si ne moremo predstavljati brez petja vašega MePZ sv. Helene iz Dolskega. Prisrčna hvala vsem pevkam in pevcem, organistki in zborovodkinji. 

Hvala tudi drugim članom in članicam Društva misijonarja dr. Janeza Janeža in župnijske Karitas, ki so nameravali pripraviti pogostitev, pa žal ni bilo mogoče. Hvala za vaše misijonsko navdušenje po zgledu rojaka Božjega služabnika dr. Janeza Janeža. V tem duhu si še želimo sodelovanja z vami pri bogoslužju, ko bomo klicali Božji blagoslov na bolnike in zdravstvene delavce.

Mir in dobro

bolniška duhovnika p. Franc Murko in p. Vladimir Rufin Predikaka


MISIJONSKA NEDELJA

Ostanimo povezani v molitvi za misijonarje. Vabimo vas, da v nedeljo, namesto udeležbe pri sveti maši, zmolite desetko rožnega venca za misijonarje. Oglejte si tudi našo Facebook stran, kjer v oktobru dnevno predstavljamo naše misijonarje in njihovo delo.

Veseli pa bomo tudi vašega daru ob Misijonski nedelji.

 

 

Podatki za nakazilo

Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X
namen nakazila: Misijonska nedelja 2020
referenca: SI00 249807

 
Praznik vseh svetih

Priporočila Slovenske škofovske konference za obhajanje praznika vseh svetih (1. november) in spomina vseh vernih rajnih (2. november) v času epidemije bolezni COVID-19 1. Zaradi z...