Preskoči na vsebino


Oznanila za naslednjih štirinajst dni:

ADVENTNI ČAS

28. novembra bomo obhajali prvo adventno nedeljo. Pri vseh svetih mašah bo blagoslov adventnih venčkov. Povabljeni ste, da prinesete tudi adventne venčke od doma. Ker je prva adventna nedelja tudi nedelja Karitas, bo nabirka namenjena za potrebe škofijske in župnijske Karitas.

PRAZNOVANJE ADVENTA

Zaradi razmer z epidemijo bomo letošnji advent praznovali nekoliko drugače. Kljub temu pa bodimo veseli, da nam je omogočeno skupno praznovanje in pričakovanje Jezusovega rojstva.

  • Adventnih venčkov letos ne bo možno dobiti v cerkvi. Spodbujam pa vas, da si jih pripravite doma.
  • Marijo nosijo: Marija bo po naših hišah potovala le v času 9-dnevnice pred božičem. Zadaj pod korom bo seznam, kamor se lahko vpišete, kdo bi želel sprejeti Marijo v svoj dom. V primeru, da bi bilo več kot 9 družin, bosta na pot odšla dva Marijina kipa.
  • Ovčke: Otroci bodo ovčke lahko prejeli ob nedeljah in v času 9-dnevnice pred božičem in ne celoten advent. Še vedno pa bo možno zamenjati ovčke za ostale figure.
  • Slovesneje bomo obhajali le 9-dnevnico pred božičem.

Pričakovanje v okviru družine ostaja enako. Pripravimo si adventni venec, ob katerem se zbirajmo k molitvi in tudi k skupnemu pogovoru. Naj nas prižiganje sveč in večanje svetlobe spominja na to, da med nas prihaja Kristus, prava luč sveta.

Spodbujajmo drug drugega! Izraelci so v pričakovanju Odrešenika večkrat obupovali, pa jim je Bog vedno znova pošiljal preroke, ki so jih spodbujali in opominjali naj vztrajajo v veri in pričakovanju. Bodimo tudi mi drug drugemu preroki. Ne pustimo, da bi bil kdo med nami osamljen in zapuščen. Vzemimo to spodbujanje kot adventno akcijo.

 

ODDANE MAŠE: 8x za duše v vicah, 2x po namenu, za sosede in dobrotnike

 

NOVA ZASEDBA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA

10. novembra 2021 je nadškof Stanislav Zore potrdil seznam članov župnijskega pastoralnega sveta naše župnije. Člani so postali:

Natalija Selšek (tajnica), Rebeka Jerina (zapisnikar), Jože Bokal, Marjan Tomažič, Pavla Jemec, Maja Prosenc Sedej, Marko Selšek, Janez Kokalj, Irena Prašnikar, Jaka Vode, Irena Gradišek, Erna Pustotnik, Veronika Lapič, Pavla Grilj in Žiga Cukor.

Hvala vsem, ki ste na volitvah oddali svoj glas. Hvala tudi vsem, ki ste sprejeli članstvo v ŽPS in boste s svojim sodelovanjem in idejami soustvarjali pastoralno življenje v naši župniji. Novim članom želim obilo Božjega blagoslova, vse pa povabim, da se združimo v molitvi za župnijo in vse njene prebivalce.

MIKLAVŽEVANJE

Letos bo tudi miklavževanje v naši župniji malo drugačno. Sveti Miklavž zaradi obilice dela, svoje starosti in korone ne bo mogel priti v našo župnijsko cerkev. Dogovorili pa smo se za ekskluzivno srečanje z njim preko zooma! Povezal se bo z nami v nedeljo, 5. decembra, ob 18.00. Povezava za zoom pa bo dostopna na spletni strani župnije, ter Facebook strani župnije in društva.

TEDEN KARITAS (od 22. do 28. 11. 2021)

V letošnjem Tednu Karitas nas bo nagovarjalo geslo: »SRCE, ki sprejema«. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je ob tem povedal: »Naj nam bo ta teden vsem v spodbudo, da bodo naša srca postajala vedno bolj sposobna sprejemati druge v odprtosti Sv. Duhu! Če moje srce bližnjega sprejema, me hkrati tudi spodbuja, da se odpravim k njemu in iščem pot do njegovega srca. Malo je potrebno za povrnitev upanja: človeka je treba opaziti, ga sprejeti, mu prisluhniti, samo tako se bo počutil sprejetega, razumljenega in spoštovanega...« Za vse nas je vabilo, da se ustavimo in prisluhnemo drug drugemu.

COVID RAZMERE

Kakor lahko spremljamo v naših medijih, se stanje s Covid situacijo poslabšuje. Slovenski škofje so 1. 11. izdali nova navodila v katerih ponovno naprošajo vse k poglobljeni molitvi in prošnji Bogu za umiritev virusa. Še vedno za obisk bogoslužja velja PCT pogoj. Po novih navodilih pa je za bogoslužne sodelavce (mežnar, zborovodja, organist…) dovolj tudi samotestiranje, če oseba opravi test 48ur pred bogoslužjem in vodi evidenco. Še vedno je obvezno nositi masko, vzdrževati medsebojno razdaljo, ter razkuževati roke. Opažam, da si marsikdo ne razkuži rok ob vstopu v cerkev. Razkužila je na zalogi dovolj, zato vas prosim, da s temi preventivnimi ukrepi poskrbimo drug za drugega. V primeru zaprtja države, spremljajte našo spletno in facebook stran, kjer boste lahko prejeli vse informacije.

VABILO K PETJU

Oba pevska zbora vabita nove člane in članice k skupnemu prepevanju. Kdor ima veselje do petja in rad prepeva v cerkvi, naj le zbere pogum in se pridruži pevcem na koru. Drugi vatikanski koncil je pred 60 leti s prenovo bogoslužja želel, da bi vsi navzoči zbrano in dejavno sodelovali pri bogoslužju. Petje pa je eden glavnih načinov sodelovanja. Za informacije kdaj so pevske vaje pa se lahko obrnete na gospo Maričko Zavrl, gospodično Natalijo Selšek ali pa vprašate v župnišču.

VERSKI TISK POD KOROM

Pod korom bom na polico odlagal starejše oz. dodatne izvode verskega tiska, ki jih prejmem. Te izvode lahko vzamete brezplačno in berete. Pomembno je, da beremo tudi o vsebinah naše vere in na tak način poglabljamo in krepimo svoj odnos z Bogom.

 

VSTOP V JUBILEJNO LETO

Na steni nad zakristijo je kamnita tabla z napisom, ki govori o tem, kdaj je bila naša cerkev posvečena in tako dokončno namenjena za bogoslužno rabo. Iz napisa lahko razberemo, da je cerkev posvetil ljubljanski knezoškof Avguštin Gruber, ko je bil tukaj dušni pastir Kavalar. Slovesnost posvetitve je bila 20. oktobra, leta 1822. Na ta slovesni dogodek pa nas spominjajo tudi posvetilni križi na stenah cerkve. Prihodnje leto bomo obhajali 200 letnico posvetitve naše župnijske cerkve, kar je lep in pomemben jubilej. Letos tako vstopamo v jubilejno leto. Naj nas to leto in celotna priprava na okrogli jubilej povežeta skupaj, da bi resnično zaživeli kot skupnost kristjanov, ki so enega duha in enega srca (prim. Apd 4,32). Obudimo pa tudi hvaležnost za naše prednike in dobrotnike, ki so omogočili gradnjo te cerkve.

 

ZBIRANJE SREDSTEV ZA DOKONČNO OBNOVO ŽUPNIŠČA

Kakor veste, je prvo nadstropje že obnovljeno, pritličje pa še vedno čaka da bo zasijalo v lepši luči. Zdi se mi prav, da se en projekt izpelje do konca, predno se lotimo karkoli drugega. V dogovoru s ključarji in s podporo gospoda dekana Alojzija Grebenca, tako začenjamo z zbiranjem sredstev za dokončno obnovo župnišča. Ko se bo zbralo dovolj sredstev za začetek, bomo oblikovali gradbeni odbor, ki bo vodil in usmerjal obnovo. Za večje, skupne akcije pa boste obveščeni preko Odmeva ali pri nedeljskih oznanilih. Marsikaj lahko postorimo sami s prostovoljnim sodelovanjem. Prispevke lahko prispevate na več načinov: s svojim darom ob rednih nabirkah, z nakazilom na TRR župnije, ali pa, da se oglasite v župnijski pisarni. Dobrotnike, ki boste prispevali za obnovo in boste to tudi želeli, bom vpisal v knjigo dobrotnikov župnije, ki jo sedaj odpiramo. Naj bo to naš prvi skupni korak k praznovanju 200 letnice.

SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE

Z mesecem oktobrom začenjamo tudi z branjem knjig za Slomškovo bralno priznanje. Otroke in tudi starše spodbujam, da se prijavijo in pridružijo branju. Ni pomembno le to, da beremo, pomembno je tudi, kakšne vsebine beremo. Prijavite se lahko preko prijavnic, ki jih dobite v cerkvi pod korom ali pri verouku.