Preskoči na vsebino


Oznanila za naslednjih štirinajst dni:

POVABLJENI NA PRIREDITVE 

Ob praznovanju občinskega praznika občine Dol pri Ljubljani in praznovanju Materinskega dne Vas Župnija sv. Helena – Dolsko in Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža vabita na OTVORITEV RAZSTAVE del akademske kiparke Lize Hribar r. Obereigner in na PREDAVANJE o koreninah družine Hribar, ki je bila pred drugo svetovno vojno ena izmed družbeno najbolj prepoznavnih ljubljanskih družin, približno 130 let prej pa se je v Ljubljano preselila iz Dolskega, kjer je bil njihov daljni prednik Jurij Hribar tudi za mežnarja pri župnijski cerkvi Sv. Helene. V posredni »žlahti« je bila ta družina tudi z Jurijem Vego. Ko se je Lizina babica Frančiška Peterka poročila s topničarskim častnikom Karlom Kastlom in je bil ta l. 1900 povišan v plemiški stan, je v svoj grb vstavil tudi grb topničarja barona Jurija Vege.

Prireditev, ki jo finančno podpira tudi občina Dol pri Ljubljani, se bo odvijala v soboto 23. marca 2019 v prostorih turistične kmetije pr' Krač in se bo pričela ob 18h. Po krajšem kulturnem programu in otvoritvi razstave se bomo posvetili predavanju, ki nam ga pripravlja kiparkina hčerka ga. Angelika Hribar, dolgoletna bibliotekarka v Germanistični knjižnici na filozofski fakulteti v Ljubljani, ki se je zlasti po upokojitvi posvetila raziskovanju družinske zgodovine. Svoje prispevke je objavljala v zgodovinskem časopisu Kronika. V knjigi Rodbinska kronika Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi pa je strnila usode trinajstih Hribarjevih otrok. Na temelju njenih objav in prispevku Marije Cvetek v Strmolski kroniki, je pisatelj Drago Jančar napisal roman »To noč sem jo videl«. V Dolskem bo Hribarjeva povedala nekaj več o svojih starših, saj izvirajo tako očetovi kot tudi materini predniki, to je družina Peterka, iz Dolskega in okoliških vasi.

V nedeljo 24. marca ob 17h pa povabljeni tudi v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani na LJUDSKO SIMFONIČNO PESNITEV OB OBLETNICI PRVE SVETOVNE VOJNE IN SOŠKE FRONTE z naslovom BARVE ZELENEGA SMARAGDA avtorja primorskega duhovnika in skladatelja Avgusta Ipavca. Častni pokrovitelj koncerta je predsednik republike Slovenije g. Borut Pahor. Ob njem se bomo mogli spomniti na trpljenje, ki so ga v prvi svetovni vojni doživljali naši predniki.

Primorci bodo letos zaznamovali tudi naš FARNI DAN NA HELENINO NEDELJO 18. avgusta. Na njem se nam bo pridružil mladinski pevski zbor iz Tolmina. VABLJENI!


 

POSTNI ČAS

V letošnjem postu Slovenska Karitas in revija Mavrice pred nas postavljata izziv, da bi se vsak teden trudili za eno dobro stvar.

V prvem tednu smo tako povabljeni, da ozdravimo svoj kisli pogled in vsak dan koga razvedrimo. Bog želi vliti v naša srca svoj nasmeh Ljubezni – podarjajmo ga vsem, ki jih bomo v tem tednu srečali.  Nasmeh nič ne stane – pa toliko da. Prvi teden torej prižigajmo luč nasmeha.

V drugem tednu smo povabljeni k trudu, da bodo vsa naša srečanja postala mize razumevanja in sodelovanja. Bog nam je podaril ta svet kot veliko in bogato pogrnjeno mizo, da bi ob njej – kot njegovi otroci, kot bratje in sestre – uživali dobrine tega sveta in se veselili kot srečna družina. Zato nam Jezus naroča: »Spravi se s svojim bratom in potem pridi in daruj!« V drugem tednu smo torej povabljeni k skupni miz.

V tretjem tednu smo povabljeni, da prižgemo luč molitve. Molitev je pogovor z Bogom, ki je naš Oče, je priporočanje Mariji, naši duhovni materi. Pred njima lahko vedno izlijemo svoje srce, veselje in bolečine. Vedno nam prisluhneta, nas potolažita, nam vračata pogum. Če smo kot družina povezani z njima v molitvi, lažje postajamo prinašalci dobrega bratom in sestram tega sveta. Zato redno molimo. Četrti teden naj bo teden zahvaljevanja. Če smo hvaležni Stvarniku za vse darove, ki nam jih naklanja – potem z njimi odgovorno ravnamo. Če smo hvaležni ljudem, ki nas dejansko nosijo na rokah, potem se jim trudimo to s hvaležnostjo vračati. V petem tednu smo povabljeni k odpovedi. Mnogokrat smo v dilemi čemu naj se odpovemo, da bo odpoved smiselna. Knjiga modrosti nam daje konkreten nasvet: odpovejmo se hinavščini, maščevalnosti, opravljanju, obrekovanju – in ostalo nam bo več časa za prijaznost, naklonjenost, ljubeznivost, darežljivost … Odpovejmo se torej praznim stvarem in jih nadomestimo s konkretnimi dejanji ljubezni.

Zadnji, Veliki teden pa si vzemimo več časa za tišino – torej teden tišine. Če umaknemo hrup od svojih ušes, bo srce lažje zaslišalo Božji glas. Naj nam bodo v vzpodbudo besede svetega Vincencija, ki je rekel: »Utihnejo naj besede, spregovorijo naj dela.« Naj torej spregovorijo dela. Pred nami je prvi teden, v katerem se potrudimo v svojo okolico prinesti nasmeh in pozitivnost! Naj nas pri tem podpira tudi Jezus Kristus.

40dni


Uradne ure: vsak torek dopoldne in petek, če ni prvi petek.

Priprava na krst: torek pred zadnjo nedeljo v mesecu.


POGREBI (vir: PSV)


Program župnije za leto 2019

Pastirsko pismo 2019 - 1.in 2. del

Pastirsko pismo za postni čas 2019 I. del  Dragi bratje in sestre, prisrčen pozdrav v Gospodu! Postni čas je pred nami in vaši škofje želimo z vami nadaljevati poglabljanje k...

Papež Frančišek ob sklepu zasedanja škofovske sinode:

POSLUŠATI, POSTATI BLIŽNJI, PRIČEVATI V nedeljo, 28. oktobra 2018, se je s slovesno sveto mašo v baziliki svetega Petra sklenilo redno splošno zasedanje škofovske sinode...

g.Miha Kramli: ZANKE ELEKTRONSKEGA MREŽENJA

Današnji otroci imajo veliko možnosti, da s pomočjo novih tehnologij prihajajo v stik z glasbo, učenjem in z drugim. Ob tem postaja izrednega pomena ločevanje med virtualnim in realnim svet...