Medgeneracijski izlet v Ribnico in Kočevje

Zadnjo soboto v avgustu smo v okviru Društva misijonarja dr. Janeza Janeža organizirali medgeneracijski izlet. Bil je naša tradicija do »korona časov«. Tako da smo že vsi komaj čakali, kdaj bodo spet bolj ugodne razmere za nov izlet.

Tokrat smo se podali na Dolenjsko. Po poti smo se peljali mimo Turjaka, Rašice, Velikih Lašč. Poslušali smo o zgodovini teh krajev ter o pomembnih literatih, ki so se rodili in ustvarjali na tem področju (Primož Trubar, Fran Levstik, Josip Stritar). Naš prvi cilj je bila Škrabčeva domačija v Hrovači. Tam se je rodil Stanislav Škrabec, slovenski jezikoslovec in nabožni pisatelj. Nato nas je pot vodila v Rokodeljski center v Ribnici, kjer smo izvedeli marsikaj zanimivega o izdelovanju suhe robe in lončarstvu, zakaj sta se razvili ravno v teh krajih, kako poteka izdelava, kako so jo potem prodajali. Ogledali smo si tudi delavnico izdelovanja leskove vitre oz. košare.

Nato nas je pot vodila v Kočevje, kjer smo obiskali župnijsko cerkev. Tam nas je sprejel g. župnik Damjan Štih. Izvedeli smo, kdo so bili kočevski Nemci, kakšna je njihovo zgodovina in tudi usoda. Imeli pa smo tudi veliko srečo, da je ravno takrat krasila cerkev gospa Helena Štefanič, ki poje v pevskem zboru Cantate domino. Povedala nam je, da so se pred leti naučili nekaj pesmi v kočevski nemščini in se udeležili njihovega srečanja v Kanadi. Nad njihovimi pesmimi so bili tako ganjeni, da se še danes živo spominja dogodkov.

Naš tretji cilj je bilo Kočevsko jezero, kjer smo najprej pojedli kosilo, nato pa so prišli na vrsto naši najmlajši, ki so poskakali v jezero in se vozili ter igrali s supi. Skoraj vsi otroci so supanje na jezeru ocenili kot najboljšo točko dneva.

Na poti nazaj smo se ustavili v Dolnjih Ložinah na kavi in sladoledu in si obenem ogledali dva prava medveda, številne koze, golobe in konje. Ustavili smo se še v Velikih Laščah na pokopališču, kjer je pokopan naš nekdanji župnik g. Vinko Čampa.

Pot nazaj nam je še prehitro minila, ker smo že tradicionalno zadnji del poti posvetili mislim in predlogom o izletu in pa našim najmlajšim, ki so nam lahko povedali svoje vice in zapeli nekaj pesmi. Kljub slabši vremenski napovedi smo bili na koncu dneva zadovoljni, da smo letos lahko izpeljali izlet in se med seboj družili. Nestrpno pa pričakujemo že novega naslednje leto. Kam, pa izdamo naslednje poletje.

Hvala Občini Dol pri Ljubljani za finančno podporo našemu društvu in projektu.

Barbara Jemec Zalar in Simon Zalar