SLOVESNO PRAZNOVANJE JUBILEJA NAŠE TONČKE

>> Film <<  ob odprtju razstave Tončke Jemec

V nedeljo, 27. marca 2022, smo se sorodniki, prijatelji in znanci Tončke Jemec zbrali pri Erbergovih paviljonih graščine v Dolu, da bi proslavili njen 90. rojstni dan. V Društvu misijonarja dr. Janeza Janeža smo skupaj z Občino Dol pri Ljubljani dogodek načrtovali že v lanskem novembru, nekaj dni po Tončkinem rojstnem dnevu, vendar nam takratne razmere niso dopuščale izvedbe. S težkim srcem smo dogodek prestavili na pomlad. Sedaj ugotavljamo, da je ta pomladni in predvelikonočni čas pravzaprav še bolj primeren, saj je to čas, ko se vsaka pletarska zgodba začne z rezanjem vrbe ali konča kot košara, ki nosi velikonočni žegen.

Ob jubileju smo odprli razstavo »Jeršinova Tončka, pletarka«, ki sva jo pripravili Tončkini nečakinji Mateja Lunar Jemec in Mija Bokal. Izdelke, ki krasijo razstavo, pa je seveda spletla Tončka sama. Veliko njih v zadnjih zimskih mesecih, od novembra do marca, ko se je tudi sama pripravljala na to svojo življenjsko razstavo. V preteklosti je Tončka sicer že razstavljala samostojno ali v sklopu drugih obsežnih rokodelskih razstav. Takšne, kot je ta, še ni imela. Njenim razstavljenim izdelkom smo dodali opise poteka dela, ki so predstavljeni na plakatih. Opisali smo faze nastajanja košare, od rezanja vrbe, goditve, muženja, sušenja, cepljenja, obdelave in barvanja viter, nabijanja postavic, pletenja, robljenja in na koncu izdelave roča. Dodani so še materiali in pripomočki, ki so potrebni, da pleten izdelek sploh nastane. Razstava je tako predvsem didaktična, zato upava, da si jo bodo z zanimanjem ogledali tako otroci kot odrasli. Pri postavitvi razstave sta sodelovali tudi Nataša Klemenčič in Ivanka Musi, lesena stojala je izdelal Tomaž Lunar. Besedila, ki so na plakatih, pa je pregledala Darja Kepec. Vsem se prav lepo zahvaljujeva.

Tončko spremlja pletenje že celo življenje. Znanje, ki ga je pridobila od svojih bližnjih, ki so se urili pletarstva v pletarski šoli v Dolskem pri Pletarjevih, je skozi leta nadgradila v pravo mojstrstvo. Za njeno vrhunsko ustvarjalnost jo je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nagradila z Zlato vitico, kar jo umešča v sam vrh slovenskih rokodelskih ustvarjalcev. Od leta 2016 je Tončka vpisana kot nosilka pletarskega znanja tudi v Nacionalni register nesnovne dediščine.

Vendar Tončka ni le pletarka. Z veliko ljubeznijo do svojih staršev, živali in zemlje skrbi za kmetijo Pr' Jeršin v Petelinjah. Zelo rada ima živali, pa tudi rastline, zlasti rože, iz katerih zna izdelati lične cvetlične aranžmaje. Čeprav ji dela na kmetiji nikoli ne zmanjka, si rada utrga čas tudi za drugo, kar jo veseli. V mladih letih je sodelovala v številnih predstavah domače gledališke skupine. Kot velika ljubiteljica ljudskega in cerkvenega petja poje tudi v župnijskem pevskem zboru. Za vsestransko ustvarjalnost na področjih rokodelstva in ljubiteljske kulture je Tončka prejela tudi naziv častne občanke Občine Dol pri Ljubljani.

V programu smo sodelovali Tončkini sorodniki, še posebej prisrčni so bili tisti najmlajši. Zoja in Tilen Jemec, Andraž, Blažka in Jakob Zalar ter Julija in Lucija Bokal so recitirali Tončkine avtorske pesmice, ki jih je napisala za svoje nečake in so izdane v knjižici Malemu bratcu (2009). Tevž Lunar je s svojim mentorjem mag. Francem Žugljem na trobento zaigral venček Tončkinih najljubših ljudskih in ponarodelih pesmi, Mateja Lunar Jemec pa je prebrala eno od Tončkinih pesmi za odrasle, ki so bile izdane skupaj z njenimi spomini v knjigi Vitre življenja (2011). Ob pogovoru z Mijo Bokal je Tončka povedala še nekaj prigod iz življenja, ki smo jim z veseljem prisluhnili.

Za čudovito presenečenje je poskrbel tudi naš župan Željko Savič, ki se je slavljenki zahvalil za njen prispevek na področju ohranjanja kulturne dediščine ter ji izročil kvačkano sliko s podobo Marije, ki jo je izdelala njegova mama. Za izvirno pogostitev so poskrbele Plamenke, za prav posebno torto pa Vesna Kozamurnik Panič, ki ustvarja pod imenom Tortična. Dogodek je dokumentiral Ivan Marjanović in pripravil kratek 7-minutni film, ki ga je podaril slavljenki, našemu društvu in občini. Dostopen je na YouTube kanalu Občine Dol pri Ljubljani. Prav prisrčno vas vabiva k ogledu.

Med Tončkinimi pletenimi izdelki imata na razstavi posebno mesto cekar in velikonočna košara. Primerno času smo Tončkino pletarsko razstavo dopolnili z gostujočo razstavo pirhov v batik tehniki, kot jih izdelujejo v Dobrovniku v Prekmurju.

Vsem, ki ste prišli na dogodek in nam pomagali razveseliti našo Tončko, se prav lepo zahvaljujeva. Vsem želiva, tako kot Tončki, zdrava in vesela leta, ki so pred nami, in da bi se znali veseliti življenja.

Mija Bokal in Mateja Lunar Jemec

Avtorja fotografij: Brane Horvat, Nataša Polanec