Avtor: zudolsko Objavljeno: 3. 06. 2021

Šmarnice »na daljavo«

Šmarnice v letošnjem »korona maju« so spet potekale na daljavo preko Jitsi Meet-a. Bolj ali manj redno se je srečanj udeleževalo 32 otrok, največ prvoobhajancev, verjetno tudi kdo od odraslih skrit za kamero. Najbolj prizadevni so ob zaključku v farni cerkvi na praznik Obiskanja device Marije prejeli priznanja s prelepo podobo Matere Božje. Njej smo se cel mesec priporočali, jo slavili in prosili blagoslova.

Letošnje šmarnice so nastale izpod peresa srebrnomašnika Aca Jeranta, župnika iz Tomišlja. Kot pravi sam o sebi, poleg duhovniškega dela najde čas tudi za pisanje. Najraje piše za mladino. V prostem času rad kolesari in se vozi z motorjem. Posebno mesto v prostem času pa imajo borilne veščine. Če bo kdaj svetnik, bo verjetno na oltarju oblečen v  kimono na kolesu ali motorju s čelado.

Naslov letošnjih šmarnic je Svetniki so bili čisto (ne)navadni ljudje. Poslušalcem v obliki razgibanih dialogov med otroki Manco, Tamaro, Petrom in malim angelom Serafinčkom približajo svetniške like vseh starosti, stanov, ras in obdobij. Spoznali smo sv. Jožefa, apostola Petra, papeže, škofe, kralje, kraljice, slikarja, šivilijo, deklo, romarja, družinskega očeta, duhovnike, redovnike, mučence, zdravnika, spreobrnjence, otroke, sodobnika računalniške dobe.

Na vsakem srečanju so otroci najprej poslušali zgodbo o svetniku. Ker tehnika to omogoča, so lahko sliko svetnika tudi videli. Nato so otroci vodili litanije Matere Božje in dve desetki rožnega venca. Mariji smo priporočali bolne znance, prvoobhajance, mlade, molili za mir v Sveti deželi, za prenehanje epidemije, prosili za našo župnijo in našega župnika Marka. Najbolj pogumni so tudi peli. Poslušali smo družine Gril, Bokal, Vode, solistki Dominiko in Tinkaro in Ota s harmoniko. Ob zaključku vsakega srečanja nas je g. župnik Marko še blagoslovil.

Svetniki v resnici niso bili nič posebnega. Bili so čisto običajni ljudje. Od drugih so se odlikovali po globoki veri v nebeškega Očeta. Veliko so se z Bogom pogovarjali in trpljenje, ki jih je zadelo, sprejemali kot Božjo voljo. Svetniki otroke vabijo, da bi tudi sami v vsakdanjem življenju pogumno stopili na pot svetosti in vedno bolj postajali Jezusovi prijatelji.