Avtor: zudolsko Objavljeno: 25. 05. 2021

Pogovorni večer o resnicah in neresnicah o COVID-19 s prof. dr. Pavlom Poredošem

Po treh uspešnih videokonferencah v letošnjem letu, ki jih je organiziralo Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža, smo se na pobudo prof. dr. Pavla Poredoša odločili, da pripravimo pogovorni večer o aktualni temi COVID-19, predvsem z namenom, ker med ljudmi krožijo takšne in drugačne teorije. Ljudje z nemedicinsko izobrazbo pa tudi težje ločijo, kaj je res in kaj ni.

Pogovorni večer smo izvedli na nedeljo, dne 25.4.2021, ob 18h. Trajal je skoraj dve uri. Udeležilo pa se ga je približno 50 oseb. Najprej je prof. dr. Pavel Poredoš razložil, kakšna je ta bolezen, kakšne so njene posledice, zakaj je pomembno cepivo. Nato sem še sama povedala nekaj izkušenj, ki sem jih pridobila z delom z bolniki s COVID-19. Potem je bil čas še za vprašanja udeležencev. Razgovorili smo se predvsem glede cepiva in njegove varnosti.

Naj navedem nekaj poudarkom našega pogovornega večera:

  • Covid-19 je bolezen, ki najbolj prizadene starejšo populacijo, vendar lahko s hujšo obliko zbolijo tudi mlajši bolniki, ali pa imajo posledice COVID-19 še daljše obdobje.
  • COVID-19 lahko povzroča tako imenovani long (dolgo)-COVID19 bolezen, za katero so značilne poškodbe organov, ki jih je COVID-19 prizadel, npr. pljuča, srce, možgani, ledvice. Lahko povzroča dolgotrajno utrujenost, tesnobo, depresijo, težave s koncentracijo in tromboze – zapore žil.
  • Cepljenje lahko v veliki večini primerov prepreči bolezen ali pa bolezen omili in ima napram sami bolezni bistveno manj stranskih učinkov. Na primer, tveganje za trombozo je pri hujši obliki bolezni, ki zahteva bolnišnično zdravljenje 14 od stotih bolnikov. Po cepljenju s cepivom pa so zaznali trombozo v 4 primerih na milijon cepljenih oseb. Za primerjavo naj napišem, da jemanje kontracepcije poveča tveganje za trombozo in je verjetnost približno 1 na 1000 uporabnic.  Cepljenje je varno in ga toplo priporočamo.
  • Ukrepi, ki smo jih sprejeli v Sloveniji in v svetu so pomembni in dokazano učinkujejo – to so nošenje maske, razkuževanje in ohranjanje razdalje med ljudmi. S temi ukrepi in cepljenjem nam bo le skupaj uspelo premagati ta zahrbtni virus,  proti kateremu se borimo.

 

Na tem mestu bi se zahvalila prof. dr. Pavlu Poredošu za njegov predlog, da smo izvedli srečanje na temo COVID-19 in za njegovo sodelovanje. Pogovarjali smo se tudi, da bi bilo smiselno, v kolikor se pojavi zanimiva tema, še večkrat organizirati podobno srečanje. Hvala tudi vsem udeležencem srečanja.

 

Pripravila, asist. Barbara Jemec Zalar, dr. med., specialistka družinske medicine