Avtor: zudolsko Objavljeno: 27. 03. 2021

Srečanje z našo sestro Barbaro

Tretjo nedeljo v mesecu marcu je Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža organiziralo zoom srečanje z našo rojakinjo s. Barbaro Poredoš. S. Barbara je večji del svoje mladosti preživela v Vinjah. V župniji je bila dejavna kot animatorka mladih, glasbenica in pevka glasbene skupine Doroteja, z njo nas povezujejo tesni prijateljski stiki. Po prepoznanih Božjih klicih se je pridružila sestram hčeram Marije Pomočnice.

Ko danes pogleda nazaj, se zdi, da je z Marijo povezana že od rojstva. Krščena je bila v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, pa tudi kasneje je prepoznala veliko simbolov, ki so jo za vedno povezali z našo nebeško Materjo. Po vstopu v redovništvo je delovala kot profesorica dijakov v Gimnaziji Želimlje in kasneje kot vzgojiteljica predšolskih otrok v zasebnem vrtcu Lavra sester FMA v Murski Soboti. Nazadnje je vodila programe za mlade in družine v Marijinem domu na Bledu. Ves čas se obrača k Bogu in Mariji, s svojimi nezakopanimi talenti s področja duhovnosti, kateheze, dela z mladimi, anglistike in nemcistike pa bogati svoje bližnje.

Trenutno je na nekajletnem doktorskem študiju v Rimu v skupnosti sester FMA v pisani družbi več kot dvajsetih narodnosti. Njen doktorski študij zajema preučevanje dela z mladimi, pri čemer se osredotoča na specifiko slovenske mladine, saj se želi po študiju vrniti v domovino in tukaj nadaljevati svoje delo.

V drugem delu srečanja nas je nagovorila s tematiko materinskega dne (Marijino oznanjenje), z Marijino materinsko držo in njenim zaupanjem v Boga. V tretjem delu smo zbrani poslušalci s. Barbari postavili še nekaj vprašanj o njenem študiju in življenju v Rimu ter vzgoji otrok. Poslovili smo se z dobrimi željami in željami po snidenju ob njeni vrnitvi v domovino.

Tokrat se nas je zbralo blizu 40 iz obeh domačih župnij Dolsko in Dol, nekaj pa je bilo tudi gostov od drugod po svetu (Argentina, Avstrija). Tudi to je razlog, da se že veselimo naslednjega srečanja, ki bo tretjo nedeljo v aprilu s p. Giuseppejem Didonejem, ki deluje v »Janeževi« bolnišnici na Tajvanu. Povezava bo objavljena na spletni strani Župnije sv. Helena in Facebook strani, kdor pa bi bil rad o dogodku obveščen na elektronski naslov, naj piše na bokalmiha@gmail.com.

Miha Bokal

Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža