Avtor: zudolsko Objavljeno: 20. 04. 2020

PISMO PRVOOBHAJANCEM 2020

Dragi prvoobhajanci! Bližajo se dnevi, ko naj bi skupaj z vami praznoval praznik prve svete spovedi in potem še praznik prvega svetega obhajila. Vem, da se že tri leta pripravljate na te dneve in da že dobro veste, kdo je Jezus, ki bi ga želeli prejeti pri svetem obhajilu in ki bi mu tudi zaupali svoje grehe pri sveti spovedi. Naj vas spomnim, da so tudi apostoli skupaj z Jezusom preživeli tri leta, potem pa doživeli tako preizkušnjo, kot je bila njegovo trpljenje in smrt, ko so že mislili, da je vsega konec. Pa ni bilo. Jezus je od mrtvih vstal in se jim je potem kar štirideset dni prikazoval. Takrat jim je bilo še vse skrivnostno, najbrž tudi svete maše še niso obhajali, ampak so se predvsem družili in to na krajih, ki so jih že od otroštva dobro poznali, v okolici Galilejskega jezera. Gotovo so o Jezusovih besedah veliko premišljevali, še sploh potem, ko jih je Sveti Duh na binkošti spomnil vsega, kar jim je Jezus povedal. Sveti Duh jim je potem dajal tudi moč, da so stopili med ljudi. Vstopili so celo v tempelj in se srečali s tistimi, ki so Jezusa obsodili na smrt. Njim so pogumno povedali, da je Jezusa Bog obudil od mrtvih in da so oni priče, da se je to res zgodilo...  Vedno me preseneti ta pogum apostolov, saj so bili prej vendar preprosti ribiči. Pričevali so o Jezusu celo pred nasprotniki, pa se je prej zdelo, da so za judovsko družbo povsem nepomembni. Jezus jih je storil pomembne! On je nevidno še po vstajenju z njimi hodil in po njih delal čudeže, tako da so se vsi čudili…

In čudeže dela Jezus še danes! Pa me boste vprašali: Kakšne čudeže? Kje pa vidimo kakšen čudež? Kje pa vidimo Jezusa, da bi jih delal?! Saj niti njegovih duhovnikov skoraj ne vidimo... Saj je vendar svet pogreznjen v zelo čudno situacijo, ko se moramo srečevati samo na daljavo, učiti in igrati samo na daljavo, zakramentov kot sta spoved in obhajilo pa sploh ne more prejemati skoraj nihče drug razen duhovnikov. Morda bi se prej kdo vprašal: 'Zakaj nas je vse to zadelo?', kot pa da bi v tem videli nekaj dobrega za nas. Vendar pa mi marsikdo tudi reče: 'Morda pa smo si to zaradi naših grehov zaslužili.' In spet drug mi reče: 'Kako zelo se je prečistilo ozračje, prečistile tudi naše misli... Postali smo bolj solidarni, sočutni… Postali smo bolj pozorni na družinske člane, na sosede, na občane… Seveda ostane vprašanje, ali bi to postali tudi, če bi Boga ne bilo in bi se zgolj ravnali tako, kot bi nam vsem splošno koristilo. Kakorkoli, prepričan sem, da Bog pozna naše skrbi in da nas ni zapustil tudi v tej težki situaciji. V molitvi se k Njemu obračam, molim za vse farane, še na poseben način pa za vse, ki se ne moremo srečevati pri verouku. Ne vem, kako dolgo bo to še trajalo, samo Bog ve. A zaupam, da je gotovo tudi ta preizkušnja za nas nekaj dobrega.

Ali se še spomnite tiste pesmice:

Pridi k mam, Gospod, pridi k nam (3x), pridi, Gospod naš Bog. 

Vsi te čakamo, pridi k nam (3x), pridi, Gospod, naš Bog.

Tvoji smo, Gospod, pridi k nam (3x), pridi, Gospod, naš Bog.

Radi si jo zapojmo, ali pa kakšno drugo, ko se pripravljamo na dan prvega svetega obhajila. In zvečer, preden se odpravimo spat, si izprašajmo vest, kako smo preživeli dan. Obžalujmo grehe, ki smo jih čez dan storili, saj vemo, da grehi Jezusu niso všeč. On nas ljubi, na križu je umrl tudi za naše grehe. A On tudi ve, da nam grehi škodujejo, zato nas opozarja, naj se jih varujemo. V pomoč nam pošilja tudi svetega angela. Radi se mu priporočimo z molitvijo ali pa si tudi zapojmo pesem (saj kdor poje, dvakrat moli):

Sveti angel, varuh moj. Bodi vedno ti z menoj. Stoj mi noč in nad na strani, vsega hudega me brani, Prav prisrčno prosim te, varuj me in vodi me.

In Jezusu recimo: Če sem danes te razžalil, o ne pusti prej me proč, dokler nisi mi odpustil, ljubi Jezus, lahko noč. Dokler nisi mi odpustil, ljubi Jezus, lahko noč.

Lepo pozdravite vaše starše. Radi spremljajte sveto mašo po televiziji ali po računalniku, radi molite, berite Sveto pismo in delajte domače naloge. Če ste odprli to župnijsko spletno stran, veste, da je v rubriki Verouk na daljavo veliko spodbud za vas, prav vsak teden. Poglejte jih in bodimo vsaj na tak način povezani. Ko pa bo znanega kaj več glede datuma prve svete spovedi in svetega obhajila, se pa spet oglasim.

župnik Marko