Avtor: zudolsko Objavljeno: 3. 01. 2019

Medgeneracijski ogled jaslic v Gradežu

V Društvu misijonarja dr. Janeza Janeža zadnja leta tradicionalno organiziramo medgeneracijski izlet, navadno v začetku jeseni. Letos pa smo se odločili, da skupaj obiščemo eno od božičnih predstav oz. razstav, ki so v božično-novoletnem času na ogled v številnih krajih po Sloveniji. 

Na Štefanovo, 26. decembra 2018, smo se tako udeležili vodenega ogleda razstave jaslic v Gradežu pri Turjaku. Zbrale smo se vse generacije, od tega kar deset otrok. Otroci so navdušeno raziskovali skrite kotičke po vasi, odrasli smo radi prisluhnili vodenju s strani predsednika društva in pobudnika razstave Marka Šavlija. Predstavil nam je zgodbe posameznih jaslic, družin, hiš in kraja na splošno. Razstavo jaslic so letos pripravili v Društvu za ohranjanje dediščine že enajstič, s kar 340 primerki gre za največjo tovrstno razstavo na Slovenskem. Letos beležijo rekordni obisk – do dne, ko smo bili mi na obisku, je prišlo že 3.500 ljudi, pričakujejo pa jih še mnogo več, saj bo razstava na ogled vse dni do 2. januarja 2019 v popoldanskem času. 

Za najavljene skupine pripravijo organiziran ogled, sicer pa ogled ni nič manj zanimiv tudi za naključne obiskovalce. Ob začetku in zaključku vodenega ogleda smo se okrepčali s čajem ter posladkali s suhim sadjem, ki ga v društvu pridno predelajo in ponudijo kot pristen lokalni spominek tudi za domov.

Jože Bokal je o našem obisku jaslic zapisal takole: Ob 16. uri se nas je 29 župljanov odpeljalo na ogled jaslic. Po slabi uri vožnje smo se pripeljali v Gradež, gručasto vas, prislonjeno v strmo pobočje nad Turjakom. Pri vstopni stojnici z raznimi dobrotami in gradivom nas je pričakal vodnik za ogled več kot 300 jaslic po večjem delu vasi. Ustvarjalci jaslic iz vasi in vseh celin so bili zelo iznajdljivi. Ene od jaslic so celo iz župnije Dol pri Ljubljani. Med jaslicami so miniaturne v škatlici vžigalic, telefonu, v orehovih lupinah, pa tudi v naravni velikosti. Izdelane so iz papirja, lesa, keramike, ličkanja, srobota, betona, purpena, stiropora itd. Kaj vse se da uporabiti! Razstave jim uspevajo že več let, ker sodeluje vsa vas, ki da na razpolago hiše, dvorišča, kozolce, skednje, kleti, kapelice, elektriko … in to brez odškodnin. Od g. vodiča smo izvedeli veliko o zgodovini vasi in okolici. Zanimivo bi si bilo ogledati vas tudi ob dnevni svetlobi. Hvala Društvu misijonarja dr. Janeza Janeža za organizacijo in prispevek, za prijeten in poučen pogled ter za nove ideje jasličarjem.«

Hvala vsem, ki ste si v prazničnih dneh vzeli čas, in se udeležili našega skupnega izleta. Luštno je bilo!