Avtor: zudolsko Objavljeno: 6. 08. 2016

Oratorij 2006: Dobra volja je najbolja

Tako kot vsako leto je tudi letos v naši župniji potekal oratorij, in sicer od 7. do 13. avgusta. Naslov je bil Dobra volja je najbolja, vsak dan pa smo spoznali enega od junakov iz Kekčeve zgodbe. Prijavilo se je dvainštirideset otrok in kar osemnajst animatorjev.

SPOZNAVNI PONEDELJEK NA ŽUPNIJSKEM IGRIŠČU

V ponedeljek smo imeli najprej uvod v oratorij - molitev, ki jo je pripravil naš g. župnik Marko, obiskal pa nas je tudi sam Kekec. Kasneje je bila delitev otrok v skupine, razne spoznavne igre, vsaka skupina pa je izdelala tudi lutko svojega junaka iz Kekčeve zgodbe. Popoldne je bila na sporedu velika Kekčeva igra.

NESTRPNO PRIČAKOVAN TORKOV IZLET V KEKČEVO DEŽELO

V torek je bil na vrsti izlet. Letos smo odšli v Kranjsko goro, Kekčev rojstni kraj. Dopoldne smo si ogledali Kekčevo deželo, kjer je še vedno tako kot v Kekčevih časih. Tu nam je najprej Bedanec ugrabil Mijo, ki pa smo jo s skupnimi močmi uspeli rešiti. Iz varnostnih razlogov nas je naprej raje vodil Brincelj, kasneje pa ga je zamenjal Kekec, ki nas je pripeljal tudi do tete Pehte. Ta nas je pričakala s čajem in pecivom, ki je imel v sebi pogum. Po prihodu nazaj v Kranjsko goro smo imeli molitev pri g. Janezu Avseniku. Popoldne smo imeli ob jezeru tekmovalne igre. Na poti nazaj smo si pogledali film o Kekcu.

 

NAMESTO SREDINEGA BAZENA – OBLIVANJE Z VODO

V sredo smo se po jutranji molitvi navkljub številnim oblakom skupaj z nekaterimi starši odpravili proti bazenu Belinka. Ko pa smo prišli tja, je tam ravno začenjal dež, tako da smo hitro obrnili in se vrnili k Pastoralnemu domu. Tu smo se najprej šli družabne igre, ker pa je posvetilo sonce, smo se šli lahko tudi vodne igre, in to kar na igrišču. Zaradi vročine je vsem odgovarjala mokra osvežitev, tako da se je po koncu iger vse skupaj sprevrglo v vsesplošno polivanje. Zvečer smo se dobili pri Tomažin, kjer smo postavili šotore in se pripravili na taborjenje. Ko je postalo temno in hladno, smo zakurili ogenj, na katerem smo si tudi spekli svojo večerjo – hrenovke in twist.

ČETRKOVE DOGODIVŠČINE OD PASTIRČKOV DO SKAVTOV

Četrtek smo preživeli pri Tomažin. Po molitvi, telovadbi in zajtrku so bile na vrsti zanimive in raznovrstne delavnice. Otroci so si izdelali svoj kompas, naredili glasbila, nabirali zelišča, naredili klobuk iz naravnih materialov, se učili vozlov in celo pasli krave, koza pa nam je žal ušla. Popoldne so bile na vrsti igre, pri katerih smo se vsi zelo zabavali. Zvečer smo spet prižgali ogenj in pekli hrenovke in koruzo. Pri tem smo mnogi imeli kar nekaj težav z zažganimi hrenovkami.

DOOOOOOOOLG DEŽEVEN PETEK

V petek nam je slabo vreme pokvarilo pohod, ki smo ga morali zamenjati z družabnimi igrami. Kasneje smo se pripravljali na sobotno prireditev in na nedeljsko sodelovanje pri sveti maši. Ker se je vreme zvečer nekoliko izboljšalo, je prišla ga. Bernarda s konjem. Tako so imeli otroci možnost jahati konja, nekateri celo prvič. Vsi so bili zelo navdušeni in nekateri so šli tudi več krogov. Zvečer zaradi slabega vremena nismo zakurili ognja, več otrok je šlo iz istega razloga spat domov.

SOBOTNI ŽIV-ŽAV ZA STARŠE

V soboto dopoldne so potekale še zadnje priprave pred nastopom na zaključni prireditvi. Zaradi dežja je le ta potekala kar v kleti. Tu so skupine predstavile svoje točke, vmes pa so bile še razne zabavne igre z žrebanjem za starše in otroke. Tik pred koncem sta nam Andraž in Lovro zaigrala na harmoniko. Na koncu je bila razglasitev mest, ki so jih dosegle posamezne skupine. Po prireditvi pa je bil še piknik, ki je uspel kljub dežj.

IN LE ŠE SLOVO – V NEDELJO

V nedeljo pa smo imeli uradni zaključek s sveto mašo. Skupaj smo zapeli nekaj pesmi, ki smo jih peli čez cel oratorij in sodelovali še z uvodom v sveto mašo, s prošnjami, zahvalami, uvodom v očenaš in pozdravom miru.

Seveda pa nam ne bi uspelo brez pomoči. Zahvala gre g. župniku, ki je imel vsakodnevno molitev, gospodinjam, ki so nam skuhale veliko dobrega, ga. Bernardi, ki nas je obiskala s konjem, staršem in tudi otrokom, ki ste bili pridni ter tako prispevali, da je oratorij tako lepo uspel. Hvala tudi vsem, ki ste nas podprli: posameznikom, društvu, župniji in sponzorjem (Občina Dol pri Ljubljani, Potokar d.o.o. Ljubljana, Mercator d.d., Žito Gorenjka d.d., Intersnack d.o.o., Novatex d.o.o., Mobitel d.d., Karitas).

Janez Kokalj, animator

 

Kekčeva pesem - naša himna

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
vdrugi roki zlati smeh.

Kdor vesele pesmi poje
gre po svetu lahkih nog,
če mu kdo nastavi zanko,
ga užene v kozji rog.

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
vdrugi roki zlati smeh.

Bistri potok, hitri veter,
bele zvezde vrh gora,
gredo z mano tja do konca
tega širnega sveta.

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
vdrugi roki zlati smeh.