Avtor: zudolsko Objavljeno: 6. 08. 2016

Oratorij 2005: Ostani med nami

Vse najboljše, 10. oratorij!

Pesem »Oratorij je dar ...« je zaznamovala vse dni letošnjega oratorija, ki je bil za otroke in nas animatorje nekaj posebnega. V veselju, sreči, prijateljstvu in zadovoljstvu smo med 8. in 14. avgustom praznovali prvih 10 let našega druženja. Z osrednjo temo Ostani med nami smo se zahvalili Bogu, da nam že toliko let stoji ob strani, in se povezali v želji, da še dolgo ostanemo skupaj. Kot se za praznovanje rojstnega dne spodobi, smo animatorji za otroke pripravili vrsto presenečenj – ponovili smo tiste delavnice in igre, ki so se v preteklosti izkazale za najboljše.

Ponedeljek smo preživeli na igrišču pred pastoralnim domom misijonarja Janeža. Spoznali smo se v igri in delavnicah, še posebej pa na urah rolanja z gostoma Jasno in Ninom. Veliko smeha je bilo na račun imen skupin, ki so jih otroci sami sestavili iz začetnic svojih imen: Jasna kajla, Zadnja smet, KUD Stare žabe v Sloveniji, Gnile banane, Palme ŽMK MUG in Škripajoči vlaki. Dan je kar prehitro minil, še posebej zato, ker smo se že veselili torkovega izleta v neznano.

Otroci so bili navdušeni že takoj zjutraj, ko so ugotovili, da se bomo odpeljali na izlet kar z enonadstropnim avtobusom. Šli smo naravnost v Ljubljansko gasilsko brigado. Prijazni gasilci so nam pokazali različne avtomobile, opremo in druge pripomočke, ki jih uporabljajo, ko rešujejo življenja ljudi. Še najbolj smo uživali v škropljenju z vodo in le še zapeli: »Gasilci so dar ...« ter se že odpeljali naprej proti Škofji Loki. Tu smo prisluhnili kaplanu Juretu pri molitvi in si po skupinah ogledali mesto.

 

 

Zabavali smo se tudi na bazenu – v sredo, ko smo gostili Janeza, ki ne sliši. To nam sploh ni povzročalo težav, ko smo ga navdušenega tunkali iz vseh strani. Brez skrbi – tudi sam nam je vse vrnil.

Zvečer smo se dobili pri Tomažin', kjer smo naslednje dni preživeli na taborjenju. Te dni si bomo najbrž najbolj zapomnili, saj nam je ves čas nagajal dež in smo zato veliko časa preživeli v taboru. Tekmovali smo v družabnih igrah in izvedli vrsto ustvarjalnih delavnic – izdelovali smo zmaje, spletli zapestnico skrivnemu prijatelju, sproščali smo se na masaži, čudili smo se Mihovim in Janezovim fizikalnim poskusom ter se učili igranja kitare. Žal je večina otrok ta dan prespala doma, ker je bilo pred šotori in v njih polno luž.

In že smo se zbudili v nov deževen dan. Otroci se niso prav nič pritoževali, ko smo namesto načrtovanega petkovega pohoda izvedli poldnevno kino delavnico. Počeli nismo nič posebnega, pa vendar se je ravno ta dan med nami spletlo največ prijateljstev.

V soboto smo pripravili za starše in druge goste še zadnje presenečenje, zaključno prireditev, na kateri so se predstavile posamezne skupine. Zmagovalci letošnjega oratorija so bili člani skupine KUD Stare žabe v Sloveniji. Na koncu smo se posladkali še z velikansko torto, ki je je bilo dovolj za prav vseh sedemdeset udeležencev oratorija. Skupaj smo upihnili svečke z željo, da se ponovno srečamo tudi drugo leto in še mnoga naslednja.

Pri nedeljski zaključni sveti maši smo se skupaj zahvalili za vse, ki so pripomogli k uspešni izvedbi oratorija.

Za otroke se je letošnji oratorij s tem končal, nas animatorje pa je čakal še zaključni izlet v zabaviščni park Gardaland, kjer smo se lahko tudi sami za en dan prepustili otroški igrivosti in adrenalinski zabavi. Hvala Društvu misijonarja dr. Janeza Janeža, ki je omogočil animatorjem brezplačno udeležbo na tem izletu.

Mija Jemec, vodja oratorija 2005