Dom pri Sv. križu

Na čudoviti razgledni legi nad cerkvijo sv. Križa in le približno sto metrov nad rojstno hiši Jurija Vege se nahaja župnijski dom pri Sv. Križu. Ponuja možnost za preživetje vikenda ali tedna stran od prometnega vrveža za zaključene skupine skavtov, pevcev, udeležence duhovnih vaj, birmance ipd. Hiša je namenjena krščanskim skupinam, ki so vključena v Slovenjski katoliški Cerkvi.  V župnišču se nahaja kuhinja, jedilnica, kapela ter v zgornjih prostorih več spalnic in kopalnica. Hiša lahko sprejme naenkrat največ 30 obiskovalcev.

Dostop: v Dolskem zavijete v krožišču na levo ter nato v prvem križišču na desno v smeri Zagorica. Cesta vas bo po približno 6 km vzpona pripeljala do Križevske vasi, do cerkve sv. Križa. Dom se nahaja nad cerkvijo, pred njim pa je tudi parkirišče za nekaj avtomobilov. Žal do Križevske vasi ne vozi avtobus.

Posebnosti lokacije: lega tik pod gozdom, kar omogoča stik z gozdnimi živalmi in naravo; čudovit razgled na nočno Ljubljano,na zvezde; v okolici na travnikih raste veliko zeliščnih rastlin.

Rekreativne površine: prostor za nekaj šotorov pred objektom, igrišče pod župniščem, možnosti za številne sprehode in pohode.

Možnosti za izlete v okolici: obisk Vegove domačije, pohod po Vegovi poti do Moravč mimo gradu Tuštanj ali do Dolskega, vzpon na Murovico, Cicelj ali Sv. Miklavža, pohod k Sv. Trojici in k razvalinam Tovorovega gradu, obisk kresniškega kamnoloma in tovarne apna, GEOSS-a ter Vač ipd.

 

Nedeljsko bogoslužje: sv. maša v cerkvi sv. Križa ali kapeli je vsako drugo nedeljo ob 9. uri zjutraj.

 

Kontakt: Primož Meglič, župnik (01  56 47 258)

 

 

OBVESTILO!  Zaradi slabe ceste, dostop do Sv. Križa z avtobusi ni možen.