Oznanila za štirinajst dni:

SVEČNICA

V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.  Svečnica se praznuje se 40 dni po rojstvu Jezusa. Svečnica je dan, ko sta mati Marija in sveti Jožef odnesla novorojenega sina v tempelj v Jeruzalemu in se zahvalila Bogu.

Lepo povabljeni k svetim mašam, kjer bomo blagoslovili sveče.

 

GOD SV. BLAŽA IN BLAGOSLOV

3. februarja praznujemo god škofa in mučenca sv. Blaža. Sv Blaž je eden izmed priprošnjikov v sili, zato se mu Slovenci že od nekdaj radi priporočamo. Med sveto mašo bo tudi poseben blagoslov svetega Blaža, zoper bolezni grla in vsakega drugega zla. Lepo povabljeni k maši in blagoslovu.

 

SVETOVNI DAN BOLNIKOV

Kakor vsako leto tudi letos praznujemo svetovni dan bolnikov na god Lurške Matere Božje, 11. februarja. Papež Frančišek je v poslanici zapisal: »Bolezen je del naše človeške izkušnje. Vendar pa lahko postane nečloveška, če jo živimo v osamljenosti in zapuščenosti, če je ne spremljata skrb in sočutje. Ko hodimo skupaj, je normalno, da se nekdo počuti slabo, da se mora ustaviti zaradi utrujenosti ali zaradi kakšne nezgode na poti. Tam, v takšnih trenutkih vidimo, kako hodimo: ali v resnici hodimo skupaj, ali pa smo samo na isti poti, vendar vsak zase, pazimo na svoje koristi in pustimo, da se drugi »znajdejo«. /…/ Priprošnji Marije, ki je Zdravje bolnikov, izročam vsakega izmed vas, ki ste bolni; vas, ki skrbite zanje v družini, z delom, z raziskovanjem in prostovoljstvom; in vas, ki si prizadevate za spletanje osebnih, cerkvenih in družbenih vezi bratstva. Vsem iz srca pošiljam svoj apostolski blagoslov.«

 

SVETA JOŽEFINA BAKHITA

Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, goduje sveta Jožefina Bakhita. Zaradi njene življenje zgodbe je papež Frančišek ta dan razglasil za svetovni molitveni dan proti trgovini z ljudmi.

Jožefina Bakhita se je rodila leta 1868 v pokrajini Darfur v južnem Sudanu v Afriki, v bogati in ugledni družini. Ko je kot sedemletna deklica pomagala staršem na polju v Kartumu, so jo ugrabili arabski trgovci s sužnji in jo poimenovali Bakhita. Večkrat je bila prodana in preprodana. Zamenjala je pet lastnikov. Doživela je številna ponižanja in trpljenja suženjstva, tako fizična kot moralna. Na telesu ji je ostalo več kot sto brazgotin. Njen zadnji lastnik je bil italijanski konzul v Kartumu. Njegov prijatelj jo je odpeljal v Italijo, da bi bila varuška njegovi hčerki.

V Italiji se je prvič srečala s krščanstvom. V Benetkah je po daljšem času spoznavanja krščanstva leta 1890 prejela krst in dobila ime Jožefina Marjeta Afortunado. S krstom je začela rasti tudi njena ljubezen do posvečenega življenja in stopila je v red kanosijank. Poleg treh let, ki jih je preživela v Afriki, in pomagala svojim mladim sestram pri pripravah na misijonsko delo v Črni celini, je preostanek življenja od leta 1902 preživela v samostanu Schio (Vicenza), kjer so redovnice delovale na vzgojnem in karitativnem področju. V 45 letih, ki jih je preživela v tem kraju, je sestra Jožefina do leta 1922 delala kot vratarica in tako bila v stalnih stikih z ljudmi, ki so jo imeli zelo radi in jo cenili. Njena ponižnost, preprostost in nasmeh so pritegnili pozornost in ljubezen mnogih ljudi. Na pobudo predstojnice je narekovala svojo življenjsko zgodbo. Leta 1939 so se ji pojavili resni zdravstveni problemi. Tudi ko je bila zelo bolna in se je lahko gibala le s pomočjo invalidskega vozička, ji to ni vzelo veselja in nasmeha z obraza. Umrla je 8. februarja 1947 po dolgi in težki bolezni, ki jo je potrpežljivo prenašala. Njeno telo je bilo nato tri dni izpostavljeno na odru, da se je lahko na tisoče ljudi poslovilo od svoje »črne matere«.

Relikvije sv. Bakhite lahko počastite v Ivančni Gorici.

 

>>  Obletnica rojstva  Dr. Janeza J.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA POLJSKO

Med 27. in 30. aprilom bomo imeli župnijsko romanje na Poljsko, po poteh sv. Janeza Pavla II. in sv. Favstine Kowalske. Obiskali bomo Wadowice, Krakow (center, rudnik soli, svetišče Božjega usmiljenja in pastoralni center Janeza Pavla) in Čenstohovo. Za več informacij in prijavo se obrnite na župnika.

 

 

 

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV

Letošnji teden molitve za edinost kristjanov bo potekal med 18. in 25. januarjem in nosi geslo, ki je vzeto iz preroka Izaija: »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17). Dr. Bogdan Dolenc nam v mislih ob tednu molitve zapiše tudi, da nas ta teden »spominja na to, da ekumenizem ni samo molitev za ta veliki cilj, ampak nujno vključuje tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti in cerkva. /…/ Lep primer takšnega sodelovanja pri nas so izjave Sveta krščanskih cerkva in islamske skupnosti, v katerih so podpisnice zavzemajo za temeljne človeške vrednote.« Spomnimo se v molitvi vseh kristjanov in tudi mi skušajmo čim več narediti za edinost.

NEDELJA BOŽJE BESEDE

V nedeljo, 22. januarja, bomo obhajali nedeljo Božje besede. Pred nas tako stopa knjiga vseh knjig in nas spodbuja k zavedanju o pomenu Božje besede. Sveto pismo ni navadna knjiga, temveč je navdahnjena od Svetega Duha. Kristjani verujemo, da nam po njej govori Bog sam, zato je tudi pomembno, da redno prebiramo odlomke Svetega pisma in v njih iščemo spodbudo in oporo za naše vsakodnevne skrbi. Ko beremo Božjo Besedo, ta vstopa v naše srce in naš razum in tako vedno bolj postajamo podobni Njemu.

Povabljeni tudi k biblični skupini, ki se srečuje vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19.00.

 

IN MEMORIAM: papež Benedikt XVI.

V teh dneh smo se poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je veliko naredil za Cerkev. Rodil se je 16. aprila 1927 v kraju Marktl am Inn na Bavarskem. Njegova družina se je pogosto selila, ker je bil oče v službi na policiji, zato je v spominih kot svoje domače mesto označeval Traunstein. Po študiju teologije in filozofije je bil leta 1951 posvečen v duhovnika. Bil je profesor dogmatike na visoki šoli v Freisingu. Kot strokovnjak je sodeloval na Drugem vatikanskem koncilu (1962-1965). Leta 1977 je postal münchenski nadškof, štiri leta kasneje pa je odšel v Rim ter postal prefekt kongregacije za nauk vere. Za kardinala ga je 2. junija 1977 imenoval papež Pavel VI. Pred izvolitvijo za papeža 19. aprila 2005 je bil Ratzinger tesen sodelavec papeža Janeza Pavla II. Bil je osmi Nemec na sedežu svetega Petra. Papež je bil od 19. aprila 2005 do 28. februarja 2013, ko se je upokojil in tako postal prvi papež po 600 letih, ki je odstopil. Zadnja leta svojega življenja pa je preživljal v samostanu Matere Cerkve, kjer je tudi 31. decembra 2022 umrl.

Bil je izjemen in prodoren teolog. Vse njegovo delo pa povzamejo njegove zadnje besede pred smrtjo: »Ljubim te, Jezus!« Naj nam bo veličina in duhovnost papeža Benedikta zgled tudi za našo vero, da bi mogli vztrajati na poti duhovnega zorenja. Naj nam ostanejo v mislih besede iz njegove duhovne oporoke: »Kar sem prej rekel svojim rojakom, zdaj povem vsem, ki so bili zaupani mojemu služenju v Cerkvi: stojte trdno v veri! Ne dajte se zmesti!«

 

NAMENITE 1% DOHODNINE ŽUPNIJI

Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije (Uradni list RS, št. 155/2021, z dne 29. 9. 2021), je že za leto 2021 ponovno uvedla možnost, da 1% dohodnine ljudje namenijo posameznim sestavnim delom Katoliške cerkve. Tako lahko namenite ta procent tudi konkretno za našo župnijo. V obrazec za namenitev dela je potrebno vnesti naziv upravičenca (Župnija Sv. Helena – Dolsko) ter davčno številko župnije (27244016). Obrazec je potrebno oddati na FURS do 31. decembra. Zahvaljujem se vsem, ki ste to storili že v preteklem letu.