Preskoči na vsebino


Skavti

Skavtstvo je gibanje, ki je razširjeno po celem svetu. Glavni poudarek je na vzgoji odnosa do Boga, do drugih ter do samega sebe. ZSKSS je polnopravna članica Svetovnega združenja skavtov WAGGGS. Ustanovitelj skavtov je bil angleški stotnik Robert Baden Powell, ki mu skavti na kratko rečemo BiPi. 15. junija 1907 je navdušil 22 mladih, da so skupaj preživeli 25 dni na taboru na otoku Brownsea. Ta datum velja tudi za ustanovni dan skavtske organizacije.

V Sloveniji se je skavtstvo začelo že leta 1922, vendar je bilo po drugi svetovni vojni prepovedano. Ponovno so zaživeli leta 1990 z ustanovitvijo Slovenske skavtske organizacije (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, na kratko ZSKSS), ki je prostovoljna nacionalna mladinska organizacija in se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih. Osnovni namen vzgoje v ZSKSS je prispevati k polnemu telesnemu, duševnemu, duhovnemu in družbenemu razvoju otrok in mladih, da bodo lahko postali trdne osebnosti, odgovorni državljani ter člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti.

V Dolu in Dolskem »skavtamo« od leta 2005. Vsako leto malce zrastemo (beri: se poveča število naših članov). Trenutno nas je 50.

ZSKSS ima vsako leto približno 4.300 aktivnih članov, večinoma starih od 6 do 30 let, ki so razdeljeni v štiri starostne skupine, približno 750 pa je voditeljev prostovoljcev. V občini Dol pri Ljubljani se tedensko srečujemo v treh starostnih skupinah: mlajši osnovnošolci v krdelu, starejši v četi, srednješolci v klanu. Skupine vodi sedem usposobljenih voditeljev, ki se srečujejo še v skupnosti voditeljev, ki jo vodi stegovodja.

Kako pridem zraven?

Skavti v Sloveniji delujemo po lokalnih enotah (stegih). Naš steg se imenuje Dol-Dolsko 1 oziroma z domačim imenom Mavtarski ker`lci. Pridružiš se nam tako, da kontaktiraš stegovodjo (Nataša, 040 333 570).

Nove člane načeloma sprejemamo le na začetku skavtskega leta (september, oktober). V Dolu in Dolskem se bomo predstavili pri maši. Točen datum in ura bosta objavljena na skavtskih plakatih na oglasnih deskah obeh župnij, na šolah, avtobusnih postajah …

Termini aktivnosti so odvisni od vsakega stega, vsem pa so skupna pogosta srečanja ter enkrat letno zimovanje in poletni tabor. Pri nas so srečanja vseh starostnih skupin enkrat tedensko ob petkih.

In kam bi me dali?

6 – 7 let = bobri in bobrovke

Združujejo se v kolonijahPoudarek je na družini, domači in skavtski, in druženju z vrstniki. Trenutno ta skupina pri nas ne deluje.

8–10 let = volčiči in volkuljice

Pridružil se boš krdelu, poudarek bo na ročnih spretnostih, igrah ter medsebojni pomoči. Spoznaval boš čarobne zgodbe iz Knjige o džungli, lovil v družbi novih prijateljev in občudoval naravo. Gozd je izjemno igrišče, saj v njem kar mrgoli zabave.

11–16 let = izvidniki in vodnice

Postal boš postal član manjše skupine (voda), ki se imenuje po eni izmed živali. Čez leto se boš učil veščin življenja v naravi – orientacije, vozlarstva, zgradbarstva, priprave hrane, postavljanja zgradb iz lesa. Na koncu skavtskega leta pa še poslastica – tabor. Čakajo te dogodivščine ob tabornem ognju, prvo postavljanje šotora, skavtske simpatije J, nepozabne nočne straže, potepi, spanje v šotoru in bivakih, proga preživetja …. Ni kaj, pohodni čevlji bodo zrabljeni.

16–21 let = popotniki in popotnice

V noviciatu in klanu je čas za nepredvidljivost – izleti brez omejitev, potovanje le z nahrbtnikom, pesem na ustih, dolgi večerni pogovori ob tabornem ognju, spanje v bivakih. Klan in noviciat sta skupnost, kjer se boš počutil sprejetega, našel prijatelje in se naučil prevzemati odgovornost. Skupaj se boste učili služiti drugim in se morda podali tudi na kak mednaroden skavtski tabor.

 

Oh, prestar sem, vse sem zamudil!

Ni res! Nikoli ni prepozno! Če bi rad svoj prosti čas posvetil delu z mlajšimi, te vabimo v voditeljske vrste. Druga možnost so odrasli skavti, ki prav tako delujejo v naši občini. Dobrodošel.

 

       

 
Skavti prinesli Luč miru iz Betlehema

Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema je bil tokrat v soboto, 15. decembra 2018, v Novi katedrali v Linzu. Plamen Luči miru iz Betlehema je na sprejem prinesel avstrijski otrok, ki si je s svojimi...

»Dvigni rit, bodi fit«

Projekt »Dvigni rit, bodi fit« želi mlade in odrasle ozavestiti o pomenu športnih aktivnosti in zdravega prehranjevanja. V okviru programa bomo v naših vejah izved...

galerija