Preskoči na vsebino


Na farnem dnevu praznovali 140 let župnije

18. avgusta goduje sv. Helena, zavetnica naše farne cerkve. Vsako leto v tem času pripravimo farni dan, katerega namen je druženje in predstavitev dejavnosti v župniji. Združimo prijetno s koristnim in izkupiček srečanja namenimo v dobrodelne namene ali za potrebe cerkve. Pred leti smo zbirali za poplavljene, za obnovo po potresu v Posočju, za dvigalo za invalide in za obnovo farne in podružničnih cerkva, letos pa za obnovo župnišča.  Tokrat je predstavilo svoje dejavnosti več faranov, a želeli bi si jih še več. Res je to čas počitnic, a se vseeno zbere veliko ljudi. Farni dan smo začeli s slovesno sveto mašo, po maši pa ga nadaljevali z druženjem na igrišču za Pastoralnim domom. Začeli smo ga s kosilom, od enih dalje pa je potekal program.

Večkratni gostje na farnem dnevu in tudi v božičnem času so tamburaši iz Senožeti pod vodstvom Eve Dukarič. Letos so bili glasbena spremljava folklorni skupini TD Dolsko. V skupini pridno pleše osem parov, vodita pa jih Ani in Jože Zakrajšek. Zaigrali, zapeli in zaplesali so več belokranjskih plesov v narodnih nošah, tamburaši pa so zaigrali še nekaj narodnih iz njihovega bogatega repertoarja. V dvorani smo si lahko ogledali video predstavitev odmevnega gostovanja našega pevskega zbora v kraju Marktbreit v Nemčiji. Udeleženci turneje so podoživljali nastope, drugi pa smo uživali v programu. Na igrišču je potekala predstavitev posameznih vasi. Vas Petelinje in pestro dogajanje v njej je predstavila Sonja Jemec. V verzih je vas predstavila Tončka Jemec, ki je kljub letom še vedno pripravljena sodelovati za skupno dobro. Zelo se trudi, da dediščina naših prednikov ne bi šla v pozabo. Prebrala je še nekaj odlomkov iz svoje knjige Vitre življenja. Popoldne nam je s citrami popestrila Jerneja Vejnovič, Marko Selšek je zapel nekaj popevk ob spremljavi kitare, za vas Dolsko je nastopil »čarovnik« Miha, čas pa je bil tudi za karaoke, ko so naši »mali drobižki« pokazali, da znajo že prav lepo peti.

Ker bo 1. januarja minilo 140 let od ustanovitve naše župnije, je prav, da smo se seznanili tudi z njeno zgodovino. Predstavil nam jo je dekan g. Alojzij Grebenc. Položil nam je na srce, da radi zahajajmo v svojo cerkev sv. Helene, ker je zelo lepa in ker je naša. Jože Bokal, dolgoletni ključar, mežnar in član ŽPS nam je nanizal nekaj osebnih doživetij od otroštva do sedaj, Pavla Jemec pa je predstavila sedanje pastoralno delo v župniji.

Ob 16. uri so prišli v goste člani okteta Zven iz Črnuč pod vodstvom Vinka Jagra. Njihov repertoar je obsegal slovenske ljudske pesmi s poudarkom na manj znanih in pozabljenih pesmih. Poslušalci smo jih bili res veseli. Nato pa je bil čas še za klepet in druženje ob prigrizku, pijači in bogatem srečelovu.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so darovali dobitke, vsem nastopajočim, ki so se odpovedali honorarju, mesariji Domes in vsem, ki so pomagali pri izvedbi farnega dneva.

Nasvidenje prihodnje leto!

Pavla Jemec

Lokacija: