Sv. Miklavž - 2022

Pridne otroke je obiskal sv. Miklavž

Ko se jesen prične prevešati v zimo, nam večere polepšajo čudoviti rdečkasti sončni zahodi in po pripovedovanju modrih ljudi takrat Miklavž peče piškote. Letos jih je očitno napekel kar precej, zato je otrokom že vnaprej poslal pismo, da misli na njih in da jih bo, če se ne bodo preveč jezili na bratce in sestrice ter pozabljali domačih nalog in hišnih opravil, tudi letos obiskal.

V ponedeljek, na predvečer godu sv. Miklavža, so v Dolskem, v cerkvi svete Helene zbrani otroci lahko najprej uživali v prigodah angelov in parkeljnov. Eni so hiteli pomagati Miklavžu z dostavo daril, drugi pa jim pri tem nagajali. Angeli so se morali res potruditi. Uporabili so vsa možna prevozna sredstva, od sani, ki so jih parkeljni prežagali, do avtomobila, ki mu je zmanjkalo bencina in na koncu, ko je že kazalo, da bodo otroci ostali brez daril, je prav prišla tudi stara »karjola«. Miklavž je tako lahko otrokom razdelil darila, še prej pa je z njimi dobro poklepetal – saj se vendarle niso videli že celo leto! Otroci so mu zaupali, kaj vse so počeli čez leto, kaj so se novega naučili, najbolj pogumni so zapeli kakšno pesem ali zmolili na glas, skoraj vsi pa zatrjevali, da so bili prav oni najbolj pridni.

Ker so otroci obljubili, da bodo v prihodnje še bolj pridni, da bodo staršem narisali kakšno risbico med počitnicami in da se res ne bodo prepirali z bratci in sestricami, jim je tudi Miklavž obljubil, da jih bo pozorno opazoval iz nebes in da se oglasi naslednje leto. Zahvala gre tudi Društvu misijonarja dr. Janeza Janeža in Občini Dol pri Ljubljani, ki sta Miklavžu priskočila na pomoč z darili.