V župnjiski knjižnjici si lahko isposodite knjige.

 

Knjižnjica je odprta:

 

Nedelja po prvi in po drugi sv. maši:

 

Pavla Jemec


 

Dragi bralci za Slomškovo bralno priznanje, dragi starši!

Projekt izvajata SKU in Celjska Mohorjeva družba. Namen dejavnosti je spodbujanje branja kakovostnih knjig z duhovno krščansko ali etično vsebino. Po zgledu Bl. Slomška SBP prinaša pester izbor knjig naravnanih k temu, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«.  Mnogoštevilne so prebrane besede in prepričani smo, da jim sledi tudi mnogo dejanj, zaradi katerih svet postaja vsaj malo lepši.

Ob zaključku veroučnega leta boste prejeli priznanje, kdor pa bo prebral več knjig, pa bo prejel še zlato bralno nalepko. Seveda bo to sodelovanje označeno v spričevalu.

Pa naj veljajo besede pisateljice in velike ljubiteljice slovenske besede Berte Golob: »Kdor bere, cekin pobere!«

 


 


Slomškovo bralno priznanje

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje veroučencev, ki so ga leta 1999 po vzoru osnovnošolskega gibanja za bralno značko osnovali g. Miha Herman kot predstavnik Slovenskega katehetskega urada, ga. Berta Golob in Celjska Mohorjeva družba (CMD). Dobro desetletje je SBP v okviru Škofijskega katehetskega urada Maribor in sodelovanju s CMD koordinirala ga. Andreja Štunf, v veroučnem letu 2012/13 pa je to nalogo prevzel Slovenski katehetski urad.

Namen

Namen dejavnosti je spodbujanje branja literarno kakovostnih knjig z duhovno (versko oziroma krščansko ali splošno etično) tematiko.

Potek

  • Veroučenci, ki so vključeni v SBP, letno preberejo 3 knjige. Prvo knjigo preberejo do sv. Miklavža (6. 12.), drugo do slovenskega kulturnega praznika (8. 2.) in tretjo do godu sv. Jurija (23. 4.).
  • Bralci o prebranih knjigah pripravijo izdelek ilustrativne ali pisne narave. Navadno se nekajkrat letno srečujejo v skupini, v kateri se pogovarjajo o prebranih delih. Župnija lahko pripravi tudi zaključno razstavo izdelkov vseh sodelujočih pri SBP. Mentorji so lahko duhovniki, katehisti, katehistinje ali drugi člani župnijskega občestva.
  • Vsak bralec ima posebno mapo s kratko predstavitvijo A. M. Slomška, v katero kot dokazilo o prebranih knjigah lepi posebne nalepke z različnimi motivi, povezanimi s Slomškovim življenjem in delom. Kdor prebere več kot tri knjige, dobi zlato nalepko.
  • Ob koncu veroučnega leta se bralci iz vseh škofij zberejo na zaključni prireditvi na Ponikvi.

 

Učenci lahko izberejo tudi knjige iz priporočenega seznama, vendar vseh knjig ni na voljo v župnijski knjižnici in si jih morajo sposoditi drugje. Nimamo pa organiziranega tekmovanja za predšolske otroke in odrasle.

 

 

Le kaj pametnega si izvolite v branje,

da ne boste časa in denarjev izgubljali,

si pošteno srce in pamet kalili.

Berite in kar ste brali, dobro preudarite!

                                             bl. A. M. Slomšek

 

Tri Slomškove pridige o jeziku

>> Slomškov list <<