Preskoči na vsebino


NOVO KATEHETSKO LETO SE BLIŽA

Z veroukom bomo pričeli 3. septembra po spodaj objavljenem razporedu, že 2. septembra, na katehetsko nedeljo, pa vas vse, starše in veroučence, povabim k sveti maši, da se Jezusu in Mariji, kraljici angelov, priporočimo za katehetsko leto, ki je pred nami. Otroci, s seboj prinesite tudi torbe, da jih blagoslovim…

V 1. razred bom vpisoval prvi teden v septembru. To leto bom prvi razred pri fari prvič poučeval sam, zato se želim še pred začetkom katehetskega leta iskreno zahvaliti dosedanjemu katehistu g. Marjanu Tomažiču, ki je ta verouk pri fari poučeval kar 25. let. Naj mu za ves katehetski trud Bog v nebesih obilo povrne. Morda pa se nam kot katehist spet priključi čez kakšno leto. Kot doslej vabim starše prvošolcev, da se nam pri katehetskih urah pridružite, če le utegnete. Bo pa ta verouk pri fari letos prestavljen iz petka na torek ob 17h, ker v petek sam ne bom imel časa. Upam, da vam termin ustreza.

Kot prejšnja leta se bo verouk poučeval v Janeževem domu, v župnišču pri Sv. Križu in v Senožeški šoli. Srečanja 9. razreda bo letos vodil katehist g. Franci Košir, zbirali se boste v Janeževem domu ob petkih ob 17h; 2. 4. in 6. razred bo pri fari poučevala katehistinja ga. Blanka Jelnikar, vse druge razrede pa bom poučeval sam. Pri sv. Križu bo verouk ob ponedeljkih in sicer ob 15h za veroukarje od 1. do 3. r. in ob 16h za veroukarje od 4. do 6. r. Verouk pri sv. Heleni bo potekal ob torkih ob 15h za 4. r., ob 16h za 6r. in ob 17h za 2. r. (katehistinja Blanka); ob 15h za 5. r., ob 16h za 3. r. in ob 17h za 1. r. (sam). S 7. in 8. razredom vstopamo v čas dvoletne priprave na birmo, zato bo zanje verouk potekal pri Sv. Heleni in sicer v petkih ob 16h  za 7. r. in ob 17h za 8. r. V Senožetih bo verouk kot lani potekal ob četrtkih popoldne in sicer ob 16h za veroukarje od 1. do 3. in ob 17h za veroukarje od 4. do 6. razreda. Bodoči prvoobhajanci naj bi se pred božičem (božičnica), pred veliko nočjo in pred prejemom zakramentov vsi zbrali pri sv. Heleni, da se skupaj kot občestvo lažje pripravimo na prejem zakramentov.

Cene učbenikov ostajajo nespremenjene: Knjiga: za 1. in 2. r. (združena z DZ):  11 €; za 3. r. (združena z DZ) 13€; za 4. do 9. r. 8 € (lahko si jih tudi sposodite); Delavni zvezek: 4 €  in Liturgični zvezek (in listki): 3 € (obvezno do 8. razreda). Starši, prosim, da stroške za knjige in DZ čimprej poravnate. Stroške (za ogrevanje, opremo in za financiranje katehetov) pa bo še naprej krila župnija. Starši veroukarjev vseh razredov, prosim vas, da pomagate otrokom pri delu domačih nalog za verouk, saj so bile doslej le-te le redkokdaj vse narejene (seveda se najdejo tudi ta pridni, a so redki). Skrb za vzgojo v veri ni odvisna samo od tega, če sam te domače naloge pri verouku pregledam, ampak tudi od vas, ki morete tako v delavnem kot tudi v liturgičnem zvezku najti izhodišča za pogovor o veri. Povabim pa vas tudi na srečanja za starše, ki bodo v mesecu oktobru.

Vabljeni, da se naročite tudi na otroško revijo MAVRICA, najstniško NAJST in se priključite branju za Slomškovo bralno priznanje, ki ga bo spet vodila ga. Pavla Jemec.

 

 

 

Blagoslov učencev in torb

 

Molitev ob začetku šolskega leta:

 

O Bog, ti nas držiš v dlaneh. Ti nas vodiš in spremljaš. Prosimo te, da bi bil začetek šolskega leta čim manj stresen.
Razsvetljuj starše s Svetim duhom, da bodo našli to, kar je njihovim otrokom najbolj potrebno.
Naj starši in otroci ne pozabijo na krščanske vrednote.
Dobri Bog, pomagaj staršem, babicam in dedkom, vsem ki bodo v tem letu vzgajali otroke, da bi jih z zgledom in besedo oblikovali v dobre ljudi.
Naj vzgojitelji sodelujejo med seboj in se podpirajo, kajti v dobri medsebojni pomoči bodo premagali ovire vzgoje.
Gospod, vzgajaj nas in nam odpiraj oči za bližnje, za vse, ki so v stiskah in jih bomo v tem šolskem letu srečali.
Jezus, naš največji učitelj, naj bo »Pot, Resnica in Življenje«.
Starše, otroke, mladino, učitelje priporočamo naši božji materi Mariji.
Ona, naša zvesta mati, naj vse varuje in podpira na poteh življenja.