Preskoči na vsebino


V župnjiski knjižnjici si lahko isposodite knjige.

 

Knjižnjica je odprta:

Torek: od 15:45 – 16:15   in od 16:45 – 17:15

ali po dogovoru na tel. 031 577  661 –( za učence verouka iz Senožeti in Sv. Križa)

Nedelja po prvi in po drugi sv. maši:

12. januarja, 26. januarja 9. februarja, 23. februarja, 8. marca, 22. marca, 5. aprila, 26.  aprila, 3. maja, 24. maja, 7. junija, 21. junija 2020

Pavla Jemec


 

Dragi bralci za Slomškovo bralno priznanje, dragi starši!

Po godu bl. A. M. Slomška pričenjamo s tekmovanjem za Slomškovo bralno priznanje. SBP je gibanje, ki povezuje bralce  vseh generacij.

Vabim vas, da se odločite ali in kako boste sodelovali pri branju za Slomškovo bralno priznanje in tudi na ta način slavili bl. Antona Martina Slomška in lepo slovensko besedo. Kdor se bo odločil, naj odda prijavnico katehetu do 30. oktobra 2018.

Projekt izvajata SKU in Celjska Mohorjeva družba. Namen dejavnosti je spodbujanje branja kakovostnih knjig z duhovno krščansko ali etično vsebino. Po zgledu Bl. Slomška SBP prinaša pester izbor knjig naravnanih k temu, da bi »materina beseda cvetela in rodila žlahtnega sadja omike«. Tekmovanje poteka že 19. leto zapored. V naši župniji z nekaj letnim presledkom, sedaj že 13. leto zapored. Mnogoštevilne so prebrane besede in prepričani smo, da jim sledi tudi mnogo dejanj, zaradi katerih svet postaja vsaj malo lepši. Pri tem nas letos spodbuja misal bl. A. M. Slomška, ki pavi: »Bodi v svoji besedi resničen in v dejanju pravičen«.

Ob zaključku veroučnega leta boste prejeli priznanje, kdor pa bo prebral več knjig, pa bo prejel še zlato bralno nalepko. Seveda bo to sodelovanje označeno v spričevalu.

Pa naj veljajo besede pisateljice in velike ljubiteljice slovenske besede Berte Golob: »Kdor bere, cekin pobere!«

Koliko knjig?

Tri knjige za pisno priznanje, lahko pa več za zlato nalepko iz priporočenega seznama. Obsežnejši seznam knjig je na spletni strani Slovenskega katehetskega urada (http://sku.rkc.si/).

Okvirni bralni roki:

            Prva knjiga do sv. Miklavža (6. dec.)

Druga knjiga  do slov. kult. praznika (8. febr.)                                      

                       Tretja knjiga do sv. Jurija (23. apr.)

Nekaj knjig si lahko sposodite v Pastoralnem domu, mnogi pa ste redni obiskovalci knjižnic, pa tudi doma se bo kaj našlo.

Knjige si boste lahko sposodili:

  ob torkih  od 15:45- 16:15 (4.r, 5.r,) od 16: 45 - 17:15 (6. r, 3.r.,2.r, 1.r)

  ob petkih od 16: 45 - 17:15 (7.r, 8.rin 9.r)  v Past. domu. Veroučenci iz Senožeti po dogovoru.

  ob ponedeljkih  od 15. 45 (vsakih 14 dni ali po dogovoru) pri Svetem Križu.

Želim, da bi v seznamu našli knjige, ki vas bodo nagovorile, spodbudile k dobremu, vas povezale z bližnjimi  in z Bogom. Veselim se sodelovanja z vami.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na tel. 031 577 661.

Pavla Jemec

Prijavnica >> klik <<

Bralni seznam >> klik <<Slomškovo bralno priznanje

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje veroučencev, ki so ga leta 1999 po vzoru osnovnošolskega gibanja za bralno značko osnovali g. Miha Herman kot predstavnik Slovenskega katehetskega urada, ga. Berta Golob in Celjska Mohorjeva družba (CMD). Dobro desetletje je SBP v okviru Škofijskega katehetskega urada Maribor in sodelovanju s CMD koordinirala ga. Andreja Štunf, v veroučnem letu 2012/13 pa je to nalogo prevzel Slovenski katehetski urad.

Namen

Namen dejavnosti je spodbujanje branja literarno kakovostnih knjig z duhovno (versko oziroma krščansko ali splošno etično) tematiko.

 

Potek

  • Veroučenci, ki so vključeni v SBP, letno preberejo 3 knjige. Prvo knjigo preberejo do sv. Miklavža (6. 12.), drugo do slovenskega kulturnega praznika (8. 2.) in tretjo do godu sv. Jurija (23. 4.).
  • Bralci o prebranih knjigah pripravijo izdelek ilustrativne ali pisne narave. Navadno se nekajkrat letno srečujejo v skupini, v kateri se pogovarjajo o prebranih delih. Župnija lahko pripravi tudi zaključno razstavo izdelkov vseh sodelujočih pri SBP. Mentorji so lahko duhovniki, katehisti, katehistinje ali drugi člani župnijskega občestva.
  • Vsak bralec ima posebno mapo s kratko predstavitvijo A. M. Slomška, v katero kot dokazilo o prebranih knjigah lepi posebne nalepke z različnimi motivi, povezanimi s Slomškovim življenjem in delom. Kdor prebere več kot tri knjige, dobi zlato nalepko.
  • Ob koncu veroučnega leta se bralci iz vseh škofij zberejo na zaključni prireditvi na Ponikvi.

 

Učenci lahko izberejo tudi knjige iz priporočenega seznama, vendar vseh knjig ni na voljo v župnijski knjižnici in si jih morajo sposoditi drugje. Nimamo pa organiziranega tekmovanja za predšolske otroke in odrasle.

 

 

Le kaj pametnega si izvolite v branje,

da ne boste časa in denarjev izgubljali,

si pošteno srce in pamet kalili.

Berite in kar ste brali, dobro preudarite!

                                             bl. A. M. Slomšek

 

Tri Slomškove pridige o jeziku